Homepage
Kaikki artikkelit
Kaikki Artikkelit -kuvakeSulje Kaikki Artikkelit -kuvake
1.7.22

Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina

Kuva: Kari Ylitalo

Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun toiseen vaiheeseen valitut neljä ryhmittymää ovat laatineet tarkennetut kilpailuehdotukset. Ehdotukset "Ahti", "Boardwalk", "Makasiinipromenadi" ja "Saaret" ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 31.8.2022 asti.

Makasiinirannan kansainvälisessä kilpailussa on ratkaiseva vaihe käsillä, sillä nyt nähtävillä olevista neljästä kilpailuehdotuksesta valitaan voittaja vielä tämän vuoden lopussa. Kilpailun jälkeen alueen suunnittelu jatkuu voittavan ehdotuksen pohjalta yhdessä kaupungin kanssa.

Kilpailun tavoitteiden mukaisesti Makasiiniranta on jatkossa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikka sekä osa käveltävää keskustaa ja Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä. Uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta järjestetään aikanaan erillinen kilpailu.

Tavoitteena on elämyksellinen ja merellinen Makasiiniranta, jossa kulttuuri ja vapaa-aika ovat vahvasti läsnä. Tapahtumat, palvelut sekä merellisessä maisemassa kulkemaan kutsuva reitti edistävät keskustan laajentumista Eteläsatamaan, lisäten myös alueen yritysten elinvoimaa.

Keskustelu avoinna koko kesän Kerro kantasi -palvelussa

Kilpailun toiseen vaiheeseen valitut kilpailuryhmät ovat parantaneet ehdotuksiaan tuomaristolta ja kaupunkilaisilta saamansa palautteen perusteella. Suunnittelijoille on annettu ohjeita muun muassa rakennusten julkisivujen tarkentamisesta, tärkeiden näkymien säilymisestä sekä rakentamisen enimmäiskorkeudesta.

”Kilpailualue on ainutlaatuinen. Eteläsatama on Helsingin kruununjalokivi ja kilpailun odotukset ovat sen mukaisia. Suunnittelun tärkein tavoite on löytää ratkaisu, miten Makasiinirannasta tehdään helsinkiläisten ja vierailijoiden yhteinen, merellinen viihtymisen paikka. Kannustan kaupunkilaisia tutustumaan kilpailuehdotuksiin ja kommentoimaan niitä. Nyt on oikea hetki osallistua ja vaikuttaa”, kehottaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Kehitetyt ehdotukset ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavissa 4.7.–31.8.2022 asti osoitteessa kerrokantasi.hel.fi. Jokaisesta kilpailuehdotuksesta on esittelytekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Liitemateriaaleihin voi tutustua englanniksi.

Kilpailutöihin voi myös tutustua myös kaupungintalon aulatiloissa 4.–31.8.2022. Ehdotuksien kilpailuplanssit tulostetaan A1-kokoon katsottaviksi.

”Kilpailuryhmät ovat ottaneet Hiilineutraali Helsinki -ohjelman tavoitteet vakavasti ja kilpailussa asetetut ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät ratkaisut ovat pääosin olleet paremmalla tasolla kuin aiemmin järjestämissämme tämän kokoluokan kaupunkikehityshankkeessa”, lisää pormestari Vartiainen.

Makasiinirannan kilpailun voittaja selviää loppuvuodesta 2022

Kerro kantasi -kyselyn palaute annetaan tiedoksi kilpailun tuomaristolle kuten kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Tuomarointi käynnistyy alkusyksystä ja kilpailun tulos julkistetaan marras–joulukuussa 2022.

”Suunnittelutehtävä on haasteellinen ja on ollut hienoa huomata, että kilpailussa mukana olevat ryhmät suhtautuvat tehtävään sen edellyttämällä vakavuudella. Ryhmät ovat erittäin sitoutuneita etsimään ja kehittämään juuri Makasiinirantaan sopivia ja ympäristön arvot huomioon ottavia ratkaisuja. Työskentelyä on ollut inspiroivaa seurata”, kuvaa erityisasiantuntija Mia Kajan Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Kilpailun voittanut ryhmä jatkaa alueen suunnittelua kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kilpailun voittaja toimii myös kilpailuehdotuksen pohjalta muodostettavien tonttien toteuttajana. Toteutussopimuksen ja alueelle laadittavan asemakaavan hyväksymisestä päättää myöhemmin kaupunginvaltuusto.

Ryhmien kokoonpanot:

  • Elävä Eteläsatama (Ålandsbanken, Arkkitehdit Tommila, Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen, A-insinöörit, VSU)
  • AALTO Development (Arkkitehtitoimisto Lahdelma-Mahlamäki, Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy, Sitowise)
  • South Harbour (NREP, SRV Group, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise)
  • Konsortium Gran (Niam, K2S Architecs, White Arkitekter, Ramboll Finland, Rakennuttajatoimisto HTJ Oy)

Kilpailun etenemistä voi seurata osoitteessa makasiiniranta.hel.fi.

No items found.
No items found.
Pysy ajantasalla uuden museon suunnittelusta ja tilaa
uutiskirje
Perustajat
Perustajakumppanit
We use cookies to improve our website. By clicking "Accept all cookies", you accept the terms of the website.

For more information visit here.