Homepage
Kaikki artikkelit
Kaikki Artikkelit -kuvakeSulje Kaikki Artikkelit -kuvake
8.6.22

"Helsinki on valmis astumaan eteenpäin" – kansainvälinen kumppani näkee museossa valtavan potentiaalin

DVDL:n David van der Leer ja Maria Budtz Sorensen museon tulevalla paikalla Helsingin Eteläsatamassa. Kuva: Anni Koponen

New Yorkista lähtöisin oleva innovaatio- ja strategiatoimisto DVDL on uuden arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeen kansainvälinen yhteistyökumppani, joka työskentelee kulttuurintutkimuksen ja käyttäytymistieteiden risteyskohdassa. DVDL:lla on pitkä kokemus yhteistyöstä erilaisten museoiden, kulttuuri-instituutioiden ja arkkitehtuurihankkeiden parissa ympäri maailmaa.

Uuden museohankkeen ja DVDL:n yhteistyö käynnistyi keväällä 2022. Huhtikuussa DVDL:n David van der Leer ja Maria Budtz Sorensen vierailivat Helsingissä esitelläkseen vastikään valmistuneen kulttuuri-instituutioiden tulevaisuutta ennakoivan katsauksensa museohankkeen ohjausryhmälle ja juuri perustetun Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallitukselle.

Haastattelimme David van der Leeria ja Maria Budtz Sorensenia heidän näkemyksistään museohanketta koskien.

Hei! Kertoisitteko vähän itsestänne ja taustanne?

– Hei! Me olemme DVDL:n David ja Maria, kulttuuristrategeja New Yorkista. Autamme kulttuuri-instituutioita ja erityisesti museoita kehittymään ihmiskeskeisempään suuntaan.

Maria on tanskalaistaustainen kaupunkisosiologi ja David on hollantilaistaustainen kuraattori ja kokenut kulttuurialan toimija.

Tämän kevään ajan DVDL on työskennellyt uuden arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeen parissa. Kävitte hiljattain Helsingissä. Millaisia uusia oivalluksia saitte kaupunkia ja museohanketta koskien?

– Ensiksikin olemme olleet todella vaikuttuneita johdonmukaisesta prosessista, jolla tätä kiinnostavaa uutta museota on kollektiivisesti työstetty. Keskustelut eri toimijoiden kanssa ovat olleet avoimia ja ajatuksia herättäviä.

Kulttuuri Suomessa ja Helsingissä jättää joskus silotellun vaikutelman, mutta kulman takana piilee jännittäviä yllätyksiä. Me uskomme, että Helsinki on valmis astumaan eteenpäin. Uuden museon tapauksessa tämä voisi tarkoittaa tiukasta kontrollista luopumisesta joillakin alueilla, jotta autenttisuus ja yllätykselliset elementit saisivat tilaa kukoistaa.

Eli meillä on vahva tunne siitä, että tästä tulee mielenkiintoinen hanke ja mahtava uusi instituutio Helsingille ja koko maalle.

Millainen tuntuma teillä on tällä hetkellä uuden museon roolista kansainvälisessä kontekstissa? Onko näkemyksenne muuttunut matkan varrella?

– Tässä on niin paljon potentiaalia! Kaikkien käymiemme keskustelujen ja tekemämme selvitystyön aikana meille on hahmottunut näkemys, jossa Helsingin uusi museo on alusta ja fasilitaattori paikalliselle, alueelliselle ja kansainväliselle dialogille.

Uskomme että museo voi nousta kansainvälisellä mittapuulla kiinnostavaan johtoasemaan, jos työtä tehdään suunnittelualojen koko kentän muutoksen (me kaikki tiedämme, että se on tarpeen) eteen, ja jos suunnittelualat voidaan nähdä laajempana muutosvoimana yhteiskunnissa, joissa elämme.

Entisaikona museot tarjosivat valmiita vastauksia, mutta me toivoisimme että uudesta museosta voisi kehittyä ennemmin parempi kuuntelemaan, mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu. Sitä kautta olisi mahdollista auttaa meitä kaikkia kysymään parempia kysymyksiä.

DVDL on työskennellyt aikaisemmin monien eri museoiden ja kulttuuri-instituutioiden kanssa. Millaisen viestin haluaisitte tältä pohjalta lähettää hanketta seuraaville sidosryhmille, kansalaisille ja kaupunkilaisille?

– Olkaa rohkeita ja nauttikaa matkasta, vaikka se vie usein tutkimattomille poluille. Museohankkeessa on valtavasti potentiaalia kehittyä todelliseksi suunnannäyttäjäksi, kunhan se vain antaa itselleen luvan tarkastella perinteisiä museokäytäntöjä uudesta näkökulmasta.

Me uskomme että tulevaisuuden museo on interaktiivisempi, joustavampi, ihmiskeskeisempi, hauskempi ja tarkoituksenmukaisempi. Tämä tarkoittaa uudenlaisia ohjelmia, näyttelyjä, palveluja ja erilaista suhdetta kokoelmiin ja museovieraisiin. Sallikaa itsellenne kokeilut näillä alueilla ja kyseenalaistakaa tukahduttava perfektionismi.

<quote-mark>"<quote-mark><small-quote>Kulttuuri Suomessa ja Helsingissä jättää joskus silotellun vaikutelman, mutta kulman takana piilee jännittäviä yllätyksiä. Me uskomme, että Helsinki on valmis astumaan eteenpäin.<small-quote><quote-author>Maria Budtz Sorensen<quote-author>

Hankejohtaja Kaarina Gould esitteli Davidille ja Marialle museon tulevaa paikkaa. Kuva: Anni Koponen
No items found.
No items found.
Pysy ajantasalla uuden museon suunnittelusta ja tilaa
uutiskirje
Perustajat
Perustajakumppanit
We use cookies to improve our website. By clicking "Accept all cookies", you accept the terms of the website.

For more information visit here.