Sulje Yhteystiedot sivu
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
Ota yhteyttä

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnittelevan hanketiimin yhteystiedot löytyvät alta. Pidämme sinut mielellämme ajan tasalla uutiskirjeemme kautta.

Lisätietoja löydät myös Usein kysytyt kysymykset -kohdasta.

Hanketiimi

Meidän työnämme on koota kattava suunnitelma, jonka perusteella rahoittajat päättävät uuden museon toteuttamisesta.  Jos sinulla on ideoita, jotka meidän pitäisi mielestäsi kuulla, tai tiedät kumppanin, jonka kanssa meidän pitäisi mielestäsi tehdä yhteistyötä, ota rohkeasti yhteyttä. Jos et ole varma, kuka olisi oikea henkilö, voit aina lähettää sähköpostia osoitteeseen, hello@admuseo.fi, jolloin viestisi välitetään oikealle taholle.

Projektijohtaja
Kaarina Gould
kaarina.gould@admuseo.fi
Projektisuunnittelija
Reetta Turtiainen
reetta.turtiainen@admuseo.fi
Projektipäällikkö
Markku Inkeroinen
markku.inkeroinen@gov.fi
Designmuseo & Arkkitehtuurimuseo

Tulevaisuuden suunnitelmissa Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo kokoelmineen yhdistyvät ja uudesta museosta tulee paljon enemmän kuin osiensa summa. Museoiden verkkosivulta löytyy tietoa niiden näyttelyistä ja tapahtumatarjonnasta sekä niiden aukioloajat ja yhteystiedot.

www.designmuseum.fi   |   www.mfa.fi

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseo hankkeen ohjausryhmä

Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö nimittivät maaliskuussa 2021 ohjausryhmän ohjaamaan ja tukemaan museon toteutukseen tähtäävää hanketyötä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen.

Ohjausryhmän jäsenet ovat:

Jannica Fagerholm, Toimitusjohtaja, Signe ja Ane Gyllenberginsäätiö

Carina Jaatinen, Museonjohtaja, Arkkitehtuurimuseo

Riitta Kaivosoja, Ylijohtaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto

Annika Klimenko, Apulaisbudjettipäällikkö, Valtiovarainministeriö

Mirkku Kullberg, Toimitusjohtaja & Perustaja, Glasshouse Helsinki

Tommi Laitio, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, Helsingin kaupunki

Timo Laitinen, Pääjohtaja, Valtiokonttori

Rikhard Manninen, Maankäyttöjohtaja, Helsingin kaupunki

Kerstin Rinne, Hallituksen jäsen, Jane ja Aatos Erkon säätiö

Päivi Salonen, Kulttuuriasiainneuvos, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Jukka Savolainen, Museonjohtaja, Designmuseo

Tuula Saxholm, Rahoitusjohtaja, Helsingin kaupunki

Ulla Teräs, Hallituksen puheenjohtaja, Suomen arkkitehtuurimuseon säätiö

Ari Tolppanen, Hallituksen puheenjohtaja, Aristo-Invest

Anna Valtonen, Hallituksen puheenjohtaja, Designmuseon säätiö


Jos haluat ottaa yhteyttä ohjausryhmään, ole hyvä ja lähetä viesti osoitteeseen hello@admuseo.fi

UKK - Usein kysytyt kysymykset
Tietoa uudesta museosta
Mikä uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on?
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamista Helsinkiin koskeva aloite on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin teettämien selvitysten perusteella edennyt konkreettiseen hankevaiheeseen. Keväällä 2021 Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö nimittivät ohjausryhmän tukemaan ja seuraaamaan valmistelutyötä ja muodostivat hankeorganisaation, joka laatii kattavan suunnitelman uuden museon perustamiseksi. Tarkoituksena on tehdä suunnitelman perusteella lopullinen päätös uuden museon perustamisesta vuoden 2023 alkupuolella. Toteutuessaan uusi museo olisi merkittävä alusta suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille, uusi matkailukohde Suomessa ja Helsingissä, osaamisen ja oppimisen keskus sekä aktiivinen kansainvälisen vuoropuhelun keskipiste.
Suomesta löytyy jo muotoilulle ja arkkitehtuurille omistetut museot, mihin uutta museota tarvitaan?
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo yhdistäisi kaksi olemassa olevaa museota: Designmuseo, Arkkitehtuurimuseo ja niiden kokoelmat muodostaisivat yhden kokonaisuuden. Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat aina olleet keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa, ja alat ovat myös kietoutuneet toisiinsa. Helsingissä sijaitsevat kaksi museota toimivat kumpikin vanhoissa ja pienissä rakennuksissa, joita ei koskaan ollut tarkoitettu museotoimintaan. Museot ovat jo vuosikymmenien ajan kipeästi kaivanneet päivitystä tiloihinsa tarjotakseen näyttelyitä ja sisältöjä, jotka vastaavat nykyaikaisen museotoiminnan ja suunnittelualojen kunnianhimoista tasoa. Toteutuessaan uusi museo olisi ainutlaatuinen kohtaamispaikka ja kohde paikallisille ja kansainvälisille kävijöille ja tarjoaisi uusia elämyksiä Helsingin keskustassa.
Mitä uusi museo tarjoaisi?
Uusi museo olisi luonnollisesti muotoilun ja arkkitehtuurin ystäviä houkutteleva kohde sekä paikka, joka kutsuisi niin kaupunkilaisia kuin kyläilijöitä viihtymään, oppimaan ja oivaltamaan. Uusien innovatiivisten teknologioiden myötä koko maailma voisi osallistua museon toimintaan ja ohjelmiin.
Helsingin keskustan historiallisen sataman lähelle sijoittuva uusi museorakennus olisi jo itsessään nähtävyys, ja museo tarjoaisi huippuluokan näyttelyitä ja tulevaisuuteen suuntaavia sisältöjä, jotka houkuttelevat kävijöitä tutustumaan maailmaan arkkitehtuurin ja muotoilun kautta. Museon näyttely- ja tapahtumatarjonnan yksityiskohdat suunnitellaan ja ilmoitetaan myöhemmin.
On sanomattakin selvää, että uusi museorakennus sekä sen toiminta ja ohjelmisto tulevat ilmentämään ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden ydinarvoja.
Kenelle uusi museo olisi tarkoitettu?
Uusi museo olisi tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tutustua maailmaan arkkitehtuurin ja muotoilun kautta. Museo tarjoaisi kaikille paikan oppimiseen, osaamisen jakamiseen, ajatteluun ja tekemiseen, oli kävijä sitten muotoilun ystävä maailmalta, museossa ensimmäistä kertaa vieraileva paikallinen opiskelija, tutkimustyötä tekevä asiantuntija tai kuka tahansa siltä väliltä. Suunnittelualojen ammattilaisille museo on kohtaamisten ja keskustelujen keskipiste niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yrityksille museo tarjoaa mahdollisuuden luoda uutta ja olla osa muotoilun menestystarinaa.
Museorakennus ja sen sijainti
Missä museorakennus sijaitsisi?
Uusi museo toimisi Helsingin Eteläsataman alueella sijaitsevaan Makasiinirannan kaupunginosaan rakennettavassa uudessa rakennuksessa. Kesällä 2021 Helsingin kaupunki käynnisti kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun Makasiinirannan alueen kehittämiseksi ja toteuttamiseksi. Uuden museorakennuksen suunnittelu ei kuulu kilpailuohjelmaan. Museota varten käynnistetään myöhemmin erillinen arkkitehtuurikilpailu, kun museon rakentamisesta on tehty lopullinen päätös. Museon sijainti perustuu vuosina 2018–2019 toteutettuihin kattaviin selvityksiin. Selvityksissä arvioitiin useita eri kohteita ja olemassa olevia rakennuksia uuden museon mahdollisina sijoituspaikkoina. Eteläsataman alue valittiin selvitysten perusteella museon sijoituspaikaksi, koska se sijaitsee lähellä vierailijoiden ja turistien suosimia paikkoja ja on keskeinen osa Helsingin merellistä ja kulttuurista maisemaa.
Milloin museorakennusta koskevan arkkitehtuurikilpailun on tarkoitus käynnistyä?
Tavoitteena on että Helsingin kaupungin ja Suomen valtion päättäjät tekisivät lopullisen päätöksen museon perustamisesta vuoden 2023 alkupuolella. Jos päätös on myönteinen, myöhemmin samana vuonna käynnistetään arkkitehtuurikilpailu.
Milloin museon on määrä avautua?
Jos uuden museon rahoitukseen sitoudutaan lopullisesti vuonna 2023, myöhemmin samana vuonna käynnistetään arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun perusteella uuden museorakennuksen suunnittelulle, kaavoitukselle ja rakentamiselle laaditaan yksityiskohtaisempi aikataulu. Museon avautumisen ajankohta täsmentyy myöhemmin.
Mitä olemassa oleville museorakennuksille tehdään?
Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon rakennukset omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka on valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöt päättää rakennusten käytöstä myöhemmin.
Museo-organisaatio ja rahoitus
Miten uusi museo rahoitettaisiin?
Uuden museon rahoitusmallilla on kolme tukipilaria:  

1. Museosäätiön pääoma, jonka minimitasoksi on asetettu 150 miljoonan euroa. .  Pääoman tuotoilla mahdollistettaisiin osa museon toimintaa. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat tällä hetkellä kumpikin ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota 60 miljoonalla eurolla. Kaupungin ja valtion lisäksi ehdollisia lahjoituksia ovat tehneet myös kolme yksityistä säätiötä: Jane ja Aatos Erkon säätiö (20 miljoonaa euroa), Suomen Kulttuurirahasto (2 miljoonaa euroa) ja Svenska kulturfonden (2 miljoonaa euroa). Suunnitellun rahoitusmallin mukaan pääomaa pitäisi olla vähintään 150 miljoonaa euroa.

2. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaiset avustukset. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo toimisi valtakunnallisena vastuumuseona. Vastuumuseon rooliin liittyy Suomen museolainsäädännössä säädettyjä velvollisuuksia, joiden täyttämiseen museo saisi korotettua vuosittaista avustusta.

3. Lipputuloista, museon kaupoista ja ravintoloista, yhteistyökumpanuuksista ja muista lähteistä saadut tulot, joihin uusi museo pyrkii liiketoimintamallissaan.
Miten uusi museo toimisi?  
Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö perustavat uuden säätiön, joka vastaa uudesta museosta. Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo yhdistyvät laajoine kokoelmineen uuteen säätiöön. Uuden museosäätiön päätehtävä on hallita pääomaa ja kokoelmia.

Päivittäistä museotoimintaa ja palveluita koordinoisi museosäätiön täysin omistama osakeyhtiö. Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle laaditaan yksityiskohtaisempi organisaatiomalli osana käynnissä olevaa hankesuunnittelua.
Hankevaihe ja päätöksenteko
Kuka päättää uuden museon perustamisesta?
Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat keskeiset päättäjät uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamisen osalta. Kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö olisivat uuden museosäätiön pääomarahaston kaksi merkittävintä lahjoittajaa. Kumpikin ovat ehdollisesti sitoutuneet lahjoittamaan enintään 60 miljoonaa euroa. Lopullinen lahjoituspäätös tulee perustumaan suunnitelmaan, jota hanketiimi parhaillaan työstää yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kanssa.

Ehdollisia lahjoituksia on tehnyt myös kolme yksityistä säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden lahjoittaisivat kumpikin 2 miljoonaa euroa ja Jane ja Aatos Erkon säätiö puolestaan 20 miljoonaa euroa, mikä olisi poikkeuksellisen suuri lahjoitus Suomen mittakaavassa – kaikkein aikojen suurin kulttuuritarkoitukseen osoitettu lahjoitus.

Kaikki ehdolliset pääomittajat ovat asettaneet hankesuunnitelmalle ehtoja, jotka sen on täytettävä ennen kuin lahjoittajat sitoutuvat lopullisesti varojen lahjoittamiseen museolle. Merkittävä osa näistä ehdoista liittyy taloudellisiin riskeihin. Yhteisenä ehtona kuitenkin on, että suunnitelman on oltava tarpeeksi kunnianhimoinen – sen on luotava aidosti kansainvälisellä huipulla oleva instituutio, joka tuo jotain uutta arkkitehtuurin, muotoilun, museoiden ja kaupunkikulttuurin kentälle.
Miten hankeorganisaatio toimii ja mitä seuraavaksi on luvassa?
Helsingin kaupunki ja Suomen valtio nimittivät maaliskuussa 2021 ohjausryhmän vetämään ja tukemaan vuosiin 2021–2023 ajoittuvaa hankevaihetta. Hankeorganisaatio aloitti työnsä toukokuussa 2021, jolloin hanketta vetämään nimitettiin hankejohtaja Kaarina Gould. Reetta Turtiainen liittyi hankeorganisaatioon projektisuunnittelijan roolissa syyskuussa 2021. Kaarina ja Reetta tekevät tiivistä yhteistyötä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tiimien sekä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja monien muiden sidosryhmien kanssa. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt museohankkeelle projektipäällikön: Markku Inkeroinen aloitti työnsä elokuussa 2021.

Museohankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen. Ohjausryhmä koostuu 15 asiantuntijasta, joihin kuuluu valtion, Helsingin kaupungin ja nykyisten museoiden edustajia sekä muita arkkitehtuurin ja muotoilun alojen asiantuntijoita.

Ohjausryhmän jäsenet ovat:

Jannica Fagerholm, Toimitusjohtaja, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö

Carina Jaatinen, Museonjohtaja, Arkkitehtuurimuseo

Riitta Kaivosoja, Ylijohtaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto

Annika Klimenko, Apulaisbudjettipäällikkö, Valtiovarainministeriö


Mirkku Kullberg, CEO & Founder, Glasshouse Helsinki


Tommi Laitio, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, Helsingin kaupunki


Timo Laitinen, Pääjohtaja, Valtiokonttori

Rikhard Manninen, Maankäyttöjohtaja, Helsingin kaupunki


Kerstin Rinne, Hallituksen jäsen, Jane ja Aatos Erkon säätiö


Päivi Salonen, Kulttuuriasiainneuvos, Opetus- ja kulttuuriministeriö


Jukka Savolainen, Museonjohtaja, Designmuseo


Tuula Saxholm, Rahoitusjohtaja, Helsingin kaupunki


Ulla Teräs, Hallituksen puheenjohtaja, Suomen arkkitehtuurimuseon säätiö


Ari Tolppanen, Hallituksen puheenjohtaja, Airisto-Invest


Anna Valtonen, Hallituksen puheenjohtaja, Designmuseon säätiö
Ketkä osallistuvat uuden museon suunnitteluun?
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelu toteutetaan eri sidosryhmien yhteistyönä. Työ perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin vuosina 2018–2019 teettämään toteutettavuustutkimukseen ja konseptiselvitykseen. Selvityksiin osallistui haastattelujen, työpajojen ja tapaamisten kautta yli 250 ihmistä, mukaan lukien arkkitehtuurin, muotoilun ja luovien alojen ammattilaisia, museoalan asiantuntijoita, kansalaisia ja julkisen sektorin edustajia. Hankesuunnittelua koordinoi tällä hetkellä hankeorganisaatio, joka tekee tiivistä yhteistyötä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustajien eli opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon kanssa. Työhön osallistuu lisäksi monia muita tahoja.
Voinko minä osallistua museon suunnitteluun?
Uutta museota koskevia toiveita ja odotuksia selvitettiin vuonna 2019 haastattelemalla eri ryhmiä, kuten paikallisia  museokävijöitä, Helsingissä vierailevia turisteja sekä museoalan, muotoilun ja arkkitehtuurin ammattilaisia. Nyt käynnissä oleva hankevaihe perustuu tähän työhön.

Seuraava tilaisuus saada äänesi kuuluviin on joulukuussa 2021, jolloin ensimmäiset Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailun tuottamat ehdotukset asetetaan kommentoitavaksi. Ehdotukset julkaistaan Helsingin kaupungin ylläpitämässä Kerrokantasi-verkkopalvelussa. Voit seurata laatu- ja konseptikilpailun edistymistä osoitteessa makasiiniranta.hel.fi. Makasiinirannan kilpailu ei koske museota vaan tulevaa museota ympäröivää aluetta. Kun päätös uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamisesta on tehty, kehitysvaiheeseen on jälleen mahdollista osallistua.  

Arkkitehtuurimuseoja Designmuseo käyvät lisäksi jatkuvaa vuoropuhelua yleisönsä, mesenaattiensa ja muiden sidosryhmien kanssa. Lisätietoja museoiden toiminnasta löytyy osoitteista www.designmuseum.fi ja www.mfa.fi

Onko sinulla muita kysymyksiä mielessä?
Ota yhteyttä hankeryhmään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hello@admuseo.fi. Kuulisimme mielellämme ajatuksiasi!

Olisi myös hienoa, jos tilaisit uutiskirjeemme, jotta voimme pitää sinut ajan tasalla uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelusta.

Tietoa museosta
Illustration of Alvar Aalto
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistäisi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Ehdollisten pääomittajien joukkoon on liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Tietoa museosta
Illustration of Alvar Aalto
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistäisi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Ehdollisten pääomittajien joukkoon on liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Uutiset
Pysy ajantasalla uuden museon suunnittelusta.
Kuvitus: Anja Reponen
uusi koti muotoilulle ja arkkitehtuurille
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
uusi koti muotoilulle ja arkkitehtuurille
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.