Sulje Yhteystiedot sivu
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
Ota yhteyttä

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnittelevan hanketiimin yhteystiedot löytyvät alta. Pidämme sinut mielellämme ajan tasalla uutiskirjeemme kautta.

Lisätietoja löydät myös Usein kysytyt kysymykset -kohdasta.

Hanketiimi

Olemme koonneet uuden museon toteutussuunnitelman, jonka pohjalta hanke nyt etenee. Suunnittelutyö on jatkuvasti käynnissä. Jos sinulla on ideoita, jotka meidän pitäisi mielestäsi kuulla, tai tiedät kumppanin, jonka kanssa meidän pitäisi mielestäsi tehdä yhteistyötä, ota rohkeasti yhteyttä. Jos et ole varma, kuka olisi oikea henkilö, voit aina lähettää sähköpostia osoitteeseen hello@admuseo.fi, jolloin viestisi välitetään oikealle taholle. Mikäli kysymyksesi koskee museorakennuksen suunnittelukilpailua, lähetä sähköpostia osoitteeseen designcompetition@admuseo.fi.

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja, hankejohtaja
Kaarina Gould
kaarina.gould@admuseo.fi
Johdon assistentti
Nathalie Vaittinen
nathalie.vaittinen@admuseo.fi
Projektipäällikkö (AD-museo Oy)
Reetta Turtiainen
reetta.turtiainen@admuseo.fi
Hallintopäällikkö
Erika Parvikoski
erika.parvikoski@admuseo.fi
Projektipäällikkö (OKM)
Markku Inkeroinen
markku.inkeroinen@gov.fi
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö on perustettu Helsingissä 28.4.2022. Säätiön perustivat Suomen valtio ja Helsingin kaupunki. Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea arkkitehtuuri- ja designmuseotoimintaa sekä edistää, tukea ja tehdä tunnetuksi arkkitehtuuria ja muotoilua.

Säätiön tavoitteena on perustaa uusi, kansainvälisesti korkeatasoinen arkkitehtuuri- ja designmuseo, jonka uudisrakennus sijoittuu Helsingin Eteläsatamaan. Säätiö vastaa museon varainhankinnasta ja hallitsee museon pääomia. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sulautuivat säätiöön kokoelmineen 1.1.2024.

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö on Suomen museoliiton kannattava jäsen.

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallituksen puheenjohtajana toimii Timo Laitinen ja varapuheenjohtajana Anne Korkiakoski.

Säätiön hallituksen jäsenet ovat:

Mikko Aho, arkkitehti SAFA

Stefan Björkman, toimitusjohtaja, Föreningen Konstsamfundet r.f.

Pauli Kariniemi, osastopäällikkö, ylijohtaja, valtiovarainministeriö

Anne Korkiakoski, hallitusammattilainen

Timo Laitinen, OTK

Juha Lemström, arkkitehti SAFA

Anna Valtonen, rehtori, Konstfack



Lue lisää:

Säätiön säännöt

Säätiön toimintakertomus 2022

Säätiön laskutusohje


Jos haluat ottaa yhteyttä säätiön hallitukseen, ole hyvä ja lähetä viesti osoitteeseen hello@admuseo.fi.

Designmuseo & Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kokoelmineen ovat sulautuneet uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota varten perustettuun Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiöön vuoden 2024 alussa. Uudesta museosta tulee paljon enemmän kuin osiensa summa.

Museoiden verkkosivuilta löydät tietoa museoiden näyttelyistä ja tapahtumatarjonnasta sekä niiden aukioloajat ja yhteystiedot:

www.mfa.fi   |   www.designmuseum.fi

AD-museo Oy

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön syksyllä 2023 perustama ja omistama AD-museo Oy ylläpitää Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa ja edistää uuden museon perustamista yhdessä emosäätiönsä kanssa.

AD-museo Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimii Kaarina Gould ja varapuheenjohtajana Pauli Sivonen.

AD-museo Oy:n hallituksen jäsenet ovat:

Laura Aalto, viestintäjohtaja, Aalto-yliopisto

Kaarina Gould, toimitusjohtaja, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö

Heli Lehtonen, talousjohtaja, Metsähallitus

Jenni Reuter, professori, arkkitehti SAFA

Mikael Silvanto, muotoilija, yrittäjä

Pauli Sivonen, museonjohtaja, Serlachius-museot

Petri Tervonen, liiketoimintajohtaja, Berner

Jemina Vainikka Lindholm, yleisötyövastaava, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo

Katri Viippola, toimitusjohtaja, Suomalaisen työn liitto



AD-museo Oy:n henkilökunta löytyy Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon verkkosivuilta:

www.mfa.fi   |   www.designmuseum.fi

Kiinteistö Oy ADM

Kiinteistö Oy ADM on perustettu elokuussa 2022. Kiinteistöosakeyhtiö vastaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakennushankkeen suunnittelusta ja kehittämisestä, mukaan lukien museorakennuksen suunnittelukilpailun järjestäminen. Yhtiön omistus jakautuu puoliksi hankkeen päärahoittajien Helsingin kaupungin ja Suomen valtion kesken.

Kiinteistöosakeyhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön kanssa.

Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Juha Lemström ja varapuheenjohtajana Mikko Aho.

Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsenet ovat:

Mikko Aho, arkkitehti SAFA

Juha Ahonen, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, Helsingin kaupunki

Seidi Kivisyrjä, asuntotuotantopäällikkö, kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki

Miika Kotaniemi, johtaja (kiinteistösijoittaminen), Rakli

Juha Lemström, arkkitehti SAFA

Tero Meltti, finanssineuvos, yksikön päällikkö, valtiovarainministeriö



Jos haluat ottaa yhteyttä kiinteistöosakeyhtiöön, ole hyvä ja lähetä viesti osoitteeseen hello@admuseo.fi.

Neuvonantajaryhmä

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle nimettiin neuvonantajaryhmä marraskuussa 2022.

Neuvonantajaryhmän muodostavat Paola Antonelli, Liza Chong, Caterina Fake, Eva Franch i Gilabert, Indy Johar, Nimco Kulmiye Hussein, Ervin Latimer, Linda Liukas, Kieran Long, Joar Nango, Héctor Noval, Eeva-Liisa Pelkonen, Johannes Suikkanen ja Teemu Suviala.

Neuvonantajaryhmä kirittää perusteilla olevaa museota kohti kestävämpää tulevaisuutta, arvioi kriittisesti hankkeen kehitystyötä ja haastaa museon sisältösuunnittelua.


Lue lisää neuvonantajista tältä sivulta

UKK - Usein kysytyt kysymykset
Tietoa uudesta museosta
Mikä uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on?
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamista Helsinkiin koskeva aloite on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin teettämien selvitysten perusteella edennyt konkreettiseen hankevaiheeseen. Keväällä 2021 Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö nimittivät ohjausryhmän tukemaan ja seuraamaan valmistelutyötä ja muodostivat hankeorganisaation, joka laatii kattavan suunnitelman uuden museon perustamiseksi. Toteutussuunnitelma valmistui yli kahden vuoden hanketyön jälkeen ja julkaistiin tammikuussa 2024.

Tavoitteena on tehdä suunnitelman perusteella uuden museon perustamisen mahdollistavat pääomituspäätökset vuonna 2024. Toteutuessaan uusi museo olisi merkittävä alusta suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille, uusi matkailukohde Suomessa ja Helsingissä, osaamisen ja oppimisen keskus sekä aktiivinen kansainvälisen vuoropuhelun keskipiste.
Suomesta löytyy jo muotoilulle ja arkkitehtuurille omistetut museot, mihin uutta museota tarvitaan?
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo yhdistää kaksi olemassa olevaa museota: Designmuseo, Arkkitehtuurimuseo ja niiden kokoelmat muodostaisivat yhden kokonaisuuden.

Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat aina olleet keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa, ja alat ovat myös kietoutuneet toisiinsa. Helsingissä sijaitsevat kaksi museota toimivat kumpikin vanhoissa ja pienissä rakennuksissa, joita ei koskaan ollut tarkoitettu museotoimintaan. Museot ovat jo vuosikymmenien ajan kipeästi kaivanneet päivitystä tiloihinsa tarjotakseen näyttelyitä ja sisältöjä, jotka vastaavat nykyaikaisen museotoiminnan ja suunnittelualojen kunnianhimoista tasoa.

Toteutuessaan uusi museo olisi ainutlaatuinen kohtaamispaikka ja kohde paikallisille ja kansainvälisille kävijöille ja tarjoaisi uusia elämyksiä Helsingin keskustassa.
Mitä uusi museo tarjoaisi?
Uusi museo olisi luonnollisesti muotoilun ja arkkitehtuurin ystäviä houkutteleva kohde sekä paikka, joka kutsuisi niin kaupunkilaisia kuin kyläilijöitä viihtymään, oppimaan ja oivaltamaan. Uusien innovatiivisten teknologioiden myötä koko maailma voisi osallistua museon toimintaan ja ohjelmiin.

Helsingin keskustan historiallisen sataman lähelle sijoittuva uusi museorakennus olisi jo itsessään nähtävyys, ja museo tarjoaisi huippuluokan näyttelyitä ja tulevaisuuteen suuntaavia sisältöjä, jotka houkuttelevat kävijöitä tutustumaan maailmaan arkkitehtuurin ja muotoilun kautta.

Museon tammikuussa 2024 julkaistu toteutussuunnitelma kuvaa tarkemmin museoon suunniteltuja sisältöjä ja palveluja.
Kenelle uusi museo olisi tarkoitettu?
Uusi museo olisi tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tutustua maailmaan arkkitehtuurin ja muotoilun kautta.

Museo tarjoaisi kaikille paikan oppimiseen, osaamisen jakamiseen, ajatteluun ja tekemiseen, oli kävijä sitten muotoilun ystävä maailmalta, museossa ensimmäistä kertaa vieraileva paikallinen opiskelija, tutkimustyötä tekevä asiantuntija tai kuka tahansa siltä väliltä. Suunnittelualojen ammattilaisille museo on kohtaamisten ja keskustelujen keskipiste niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yrityksille museo tarjoaa mahdollisuuden luoda uutta ja olla osa muotoilun menestystarinaa.
Museorakennus ja sen sijainti
Missä museorakennus sijaitsisi?
Uusi museo toimisi Helsingin Eteläsataman alueella sijaitsevaan Makasiinirannan kaupunginosaan rakennettavassa uudessa rakennuksessa. Helsingin kaupunki järjesti kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun Makasiinirannan alueen kehittämiseksi ja toteuttamiseksi 2021–22. Uuden museorakennuksen suunnittelu ei sisältynyt tähän kilpailuun. Museota varten käynnistetään myöhemmin erillinen suunnittelukilpailu, kun päätös museon toteuttamisesta on tehty.

Museon sijainti perustuu vuosina 2018–19 toteutettuihin kattaviin selvityksiin. Selvityksissä arvioitiin useita eri kohteita ja olemassa olevia rakennuksia uuden museon mahdollisina sijoituspaikkoina.

Eteläsataman alue valittiin selvitysten perusteella museon sijoituspaikaksi, koska se sijaitsee lähellä vierailijoiden ja turistien suosimia paikkoja ja on keskeinen osa Helsingin merellistä ja kulttuurista maisemaa.
Milloin museorakennusta koskevan suunnittelukilpailun on tarkoitus käynnistyä?
Tavoitteena on että Helsingin kaupungin ja Suomen valtion päättäjät tekisivät tarvittavat päätökset museon pääomituksesta vuoden 2024 aikana. Jos päätökset ovat myönteisiä, uuden museorakennnuksen suunnittelukilpailu käynnistetään pian tämän jälkeen.
Milloin museon on määrä avautua?
Jos uuden museon rahoitukseen sitoudutaan lopullisesti vuonna 2024, pian tämän jälkeen käynnistetään suunnittelukilpailu. Kilpailun perusteella uuden museorakennuksen suunnittelulle, kaavoitukselle ja rakentamiselle laaditaan yksityiskohtaisempi aikataulu. Tavoiteaikataulun mukaan museo voisi avautua uudessa rakennuksessa 2030.
Mitä olemassa oleville museorakennuksille tehdään?
Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon rakennukset omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka on valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöt päättää rakennusten käytöstä myöhemmin.
Museo-organisaatio ja rahoitus
Miten uusi museo rahoitettaisiin?
Uuden museon rahoitusmallilla on kolme tukipilaria:  

1. Museosäätiön pääoma, jonka minimitasoksi on asetettu 150 miljoonan euroa. Pääoman tuotoilla mahdollistettaisiin osa museon toimintaa. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat tällä hetkellä kumpikin ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota 60 miljoonalla eurolla. Kaupungin ja valtion lisäksi ehdollisia lahjoituksia ovat tehneet myös neljä yksityistä säätiötä: Jane ja Aatos Erkon säätiö (20 miljoonaa euroa), Suomen Kulttuurirahasto (2 miljoonaa euroa), Svenska kulturfonden (2 miljoonaa euroa) ja Saastamoisen säätiö (1 miljoona euroa). Suunnitellun rahoitusmallin mukaan pääomaa pitäisi olla vähintään 150 miljoonaa euroa.

2. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittaiset avustukset. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo toimisi valtakunnallisena vastuumuseona. Vastuumuseon rooliin liittyy Suomen museolainsäädännössä säädettyjä velvollisuuksia, joiden täyttämiseen museo saisi korotettua vuosittaista avustusta.

3. Lipputuloista, museon kaupoista ja ravintoloista, yhteistyökumpanuuksista ja muista lähteistä saadut tulot, joihin uusi museo pyrkii liiketoimintamallissaan.
Miten uusi museo toimisi?  
Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö perustivat 28.4.2022 Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, jonka tavoitteena on uuden museon perustaminen. Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo yhdistyivät laajoine kokoelmineen uuteen säätiöön 1.1.2024. Uuden museosäätiön päätehtävä on hallita pääomia ja kokoelmia.

Päivittäistä museotoimintaa ja palveluita koordinoi museosäätiön omistama osakeyhtiö, syksyllä 2023 perustettu AD-museo Oy. Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toiminnot siirtyivät uudelle yhtiölle vuoden 2024 alussa.
Hankevaihe ja päätöksenteko
Kuka päättää uuden museon perustamisesta?
Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat keskeiset päättäjät uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamisen osalta. Kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö olisivat uuden museosäätiön pääomarahaston kaksi merkittävintä lahjoittajaa. Kumpikin ovat ehdollisesti sitoutuneet lahjoittamaan enintään 60 miljoonaa euroa. Päätöksenteon perustaksi museosäätiö on koonnut uuden museon toteutussuunnitelman.

Ehdollisia lahjoituksia ovat tehneet myös neljä yksityistä säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden lahjoittaisivat kumpikin 2 miljoonaa euroa, Saastamoisen säästiö miljoona euroa sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö puolestaan 20 miljoonaa euroa, mikä olisi poikkeuksellisen suuri lahjoitus Suomen mittakaavassa – kaikkein aikojen suurin kulttuuritarkoitukseen osoitettu lahjoitus.

Kaikki ehdolliset pääomittajat ovat asettaneet hankesuunnitelmalle ehtoja, jotka sen on täytettävä ennen kuin lahjoittajat sitoutuvat lopullisesti varojen lahjoittamiseen museolle. Merkittävä osa näistä ehdoista liittyy taloudellisiin riskeihin. Yhteisenä ehtona kuitenkin on, että suunnitelman on oltava tarpeeksi kunnianhimoinen – sen on luotava aidosti kansainvälisellä huipulla oleva instituutio, joka tuo jotain uutta arkkitehtuurin, muotoilun, museoiden ja kaupunkikulttuurin kentälle.
Mikä oli ohjausryhmä ja mitä hankeorganisaatio tekee?
Helsingin kaupunki ja Suomen valtio nimittivät maaliskuussa 2021 ohjausryhmän vetämään ja tukemaan vuosiin 2021–2023 ajoittuvaa hankevaihetta. Ohjausryhmän toimikausi päättyi vuoden 2023 lopussa. Ohjausryhmä koostui 15 asiantuntijasta, joihin kuuluu valtion, Helsingin kaupungin ja nykyisten museoiden edustajia sekä muita arkkitehtuurin ja muotoilun alojen asiantuntijoita. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimi OTK Timo Laitinen.

Hankeorganisaatio aloitti työnsä toukokuussa 2021, jolloin hanketta vetämään nimitettiin hankejohtaja Kaarina Gould, joka on toiminut myös Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtajana kesäkuusta 2022 lähtien. Projektipäällikkö Reetta Turtiainen liittyi hankeorganisaatioon projektisuunnittelijan roolissa syyskuussa 2021.  Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittänyt museohankkeelle projektipäällikön: Markku Inkeroinen aloitti työnsä elokuussa 2021. Pyry Waltari liittyi hankeorganisaatioon viestinnän suunnittelijaksi maaliskuussa 2022. Hankeorganisaatio toimii Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön alaisuudessa ja tekee tiivistä yhteistyötä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon henkilöstön sekä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja monien muiden sidosryhmien kanssa.
Mikä on Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö?
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö perustettiin Helsingissä 28.4.2022. Säätiön perustamiskirjan allekirjoittivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sekä Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Säätiön tehtävänä on perustaa uusi, kansainvälisesti korkeatasoinen arkkitehtuuri- ja designmuseo, jonka uudisrakennus sijoittuu Helsingin Eteläsatamaan. Säätiö vastaa museon varainhankinnasta ja hallitsee museon pääomaa. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sulautuivat kokoelmineen uuteen säätiöön 1.1.2024.

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen, joka toimi museohankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana 2021-2023.

Tiiviissä yhteistyössä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön kanssa työskentelee elokuussa 2022 perustettu Kiinteistö Oy ADM, joka vastaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakennushankkeen suunnittelusta ja kehittämisestä, mukaan lukien museorakennuksen suunnittelukilpailun järjestäminen. Yhtiön omistus jakautuu puoliksi hankkeen päärahoittajien Helsingin kaupungin ja Suomen valtion kesken.

Säätiö omistaa kokonaan syksyllä 2023 perustetun AD-museo Oy:n, joka jatkaa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon työtä vastaten operatiivisesta museotoiminnasta.
Ketkä osallistuvat uuden museon suunnitteluun?
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelu toteutetaan eri sidosryhmien yhteistyönä. Työ perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin vuosina 2018–2019 teettämään toteutettavuustutkimukseen ja konseptiselvitykseen. Selvityksiin osallistui haastattelujen, työpajojen ja tapaamisten kautta yli 250 ihmistä, mukaan lukien arkkitehtuurin, muotoilun ja luovien alojen ammattilaisia, museoalan asiantuntijoita, kansalaisia ja julkisen sektorin edustajia.

Suunnittelua koordinoi Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön alainen hankeorganisaatio, joka tekee tiivistä yhteistyötä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustajien eli opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon kanssa. Työhön osallistuu lisäksi monia muita tahoja.
Voinko minä osallistua museon suunnitteluun?
Uutta museota koskevia toiveita ja odotuksia selvitettiin vuonna 2019 haastattelemalla eri ryhmiä kuten paikallisia museokävijöitä, Helsingissä vierailevia turisteja ja museoalan, muotoilun sekä arkkitehtuurin ammattilaisia. Nyt käynnissä oleva hankevaihe perustuu tähän työhön.

Vuoropuhelua eri ryhmien kanssa jatketaan hankkeen edetessä päätösvaiheeseen ja sen jälkeen. Otamme ajatuksia ja palautetta vastaan myös osoitteessa hello@admuseo.fi.

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo käyvät lisäksi jatkuvaa vuoropuhelua yleisönsä, mesenaattiensa ja muiden sidosryhmien kanssa. Lisätietoja museoiden toiminnasta löytyy osoitteista www.designmuseum.fi ja www.mfa.fi.

Onko sinulla muita kysymyksiä mielessä?
Ota yhteyttä hankeryhmään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hello@admuseo.fi. Kuulisimme mielellämme ajatuksiasi!

Olisi myös hienoa, jos tilaisit uutiskirjeemme, jotta voimme pitää sinut ajan tasalla uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelusta.

Yhteystiedot & UKK
Tietoa museosta
Illustration of Alvar Aalto
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistäisi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Ehdollisten pääomittajien joukkoon on liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Suunnittelukilpailu
Suunnittelukilpailu

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle toteutetaan Helsingin Makasiinirantaan arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkealuokkainen museorakennus, joka luo puitteet kansainvälisen huipputason museotoiminnalle.

Uudesta museorakennuksesta järjestetään yleinen ja kansainvälinen, kaksivaiheinen suunnittelukilpailu.

Suunnittelukilpailu alkaa 15. huhtikuuta 2024. Kilpailun 1. vaihe päättyy 29. elokuuta 2024. Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa 2025.

Let's be in touch

Below you’ll find contact details of the project team planning the new museum of architecture and design.We would love to keep you posted through our Newsletter.

Check also the FAQ for more information.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Tietoa museosta
Illustration of Alvar Aalto
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistäisi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Ehdollisten pääomittajien joukkoon on liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Uutiset
Pysy ajantasalla uuden museon suunnittelusta.
Kuvitus: Anja Reponen
muotoiluN ja arkkitehtuurin uusi koti
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
muotoiluN ja arkkitehtuurin uusi koti
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.