Sulje Tietoa museosta sivu
Tietoa museosta
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistäisi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Ehdollisten pääomittajien joukkoon on liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Miksi?
Ikkuna muotoilun merkitykseen

Helsingistä ja Suomesta ei voi puhua mainitsematta arkkitehtuuria ja muotoilua.  Silti Arkkitehtuuri- ja Designmuseomme toimivat rakennuksissa, joita ei koskaan ollut tarkoitettu museotoimintaan. Suomalainen muotoilu ja arkkitehtuuri ansaitsevat kansainvälisesti vetovoimaisen kodin, joka kutsuu kokemaan ja keskustelemaan, ja löytämään uusia näkökulmia. Uusi museorakennus mahdollistaisi ajankohtaisten sisältöjen ja palveluiden toteuttamisen. Uusien teknologioiden avulla niiden äärelle pääsisi koko maailma.

Missään muualla muotoilu ja arkkitehtuuri eivät ole kytkeytyneet yhtä tiiviisti yhteiskuntaan. Siksi on vain luonnollista, että pandemian jälkeisen ajan ensimmäinen merkittävä muotoilun ja arkkitehtuurin instituutio rakennetaan Helsinkiin.

kids playing
Kuvitus: Anja Reponen
Kuvitus: Anja Reponen
Missä?
Meren äärellä, keskellä kaupunkia

Uusi museo tulisi sijaitsemaan aivan Helsingin rantaviivan tuntumassa, Eteläsataman Makasiinirannassa.  Yhdessä Kauppatorin, Vanhan kauppahallin ja uudistettavan Makasiinirannan alueen kanssa uusi museo muodostaisi elävän, avoimen ja käveltävän keskustan.

Makasiinirannan alueesta on käynnissä kansainvälinen laatu- ja konseptikilpailu. Uusi museorakennus ei sisälly Makasiinirannan kilpailuun, vaan siitä järjestetään erillinen arkkitehtuurikilpailu, kun museon rakentamisesta on tehty lopullinen päätös. Lue lisää Makasiinirannan kilpailusta osoitteessa makasiiniranta.hel.fi

Helsinki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Uuden museon suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet. Aikakautemme edellyttää vastuullisuutta ja esimerkillisyyttä, pyrimme olemaan edelläkävijöitä tässäkin.

Milloin?
Kohti toteutus-päätöstä

Viime vuosina on toteutettu sarja selvityksiä uuden design- ja arkkitehtuurimuseon perustamisesta Helsinkiin. Tämän työn pohjalta Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat käynnistäneet uuden hankevaiheen, jolla on selkeä tavoite: laatia kattava toteutussuunnitelma, joka sisältää uuden museon sisällöllisen konseptin, toiminta- ja rahoitusmallin, tilaohjelman ja paljon muuta  tietoa, jota tarvitaan lopullisen päätöksen tekemiseksi uuden museon rakentamisesta.

Käynnissä oleva projektivaihe tähtää museon lopulliseen toteutuspäätökseen vuoden 2023 alkupuolella. Jos päätös on myönteinen, myöhemmin samana vuonna käynnistetään arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun perusteella uuden museorakennuksen suunnittelulle, kaavoitukselle ja rakentamiselle laaditaan yksityiskohtaisempi aikataulu. Tätä aikataulua päivitetään prosessin edetessä.

Kuvitus: Anja Reponen
Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
Ota yhteyttä

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnittelevan hanketiimin yhteystiedot löytyvät alta. Pidämme sinut mielellämme ajan tasalla uutiskirjeemme kautta.

Lisätietoja löydät myös Usein kysytyt kysymykset -kohdasta.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
uusi koti muotoilulle ja arkkitehtuurille
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
uusi koti muotoilulle ja arkkitehtuurille
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.