Sulje Tietoa museosta sivu
Tietoa museosta
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistäisi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaisi ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Ehdollisten pääomittajien joukkoon on liittynyt myös neljä yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo.

Miksi?
Ikkuna muotoilun merkitykseen

Helsingistä ja Suomesta ei voi puhua mainitsematta arkkitehtuuria ja muotoilua. Silti Arkkitehtuuri- ja Designmuseomme toimivat rakennuksissa, joita ei koskaan ollut tarkoitettu museotoimintaan. Suomalainen muotoilu ja arkkitehtuuri ansaitsevat kansainvälisesti vetovoimaisen kodin, joka kutsuu kokemaan ja keskustelemaan, ja löytämään uusia näkökulmia. Uusi museorakennus mahdollistaisi ajankohtaisten sisältöjen ja palveluiden toteuttamisen. Uusien teknologioiden avulla niiden äärelle pääsisi koko maailma.

Missään muualla muotoilu ja arkkitehtuuri eivät ole kytkeytyneet yhtä tiiviisti yhteiskuntaan. Siksi on vain luonnollista, että pandemian jälkeisen ajan ensimmäinen merkittävä muotoilun ja arkkitehtuurin instituutio rakennetaan Helsinkiin.

kids playing
Kuvitus: Anja Reponen
Kuvitus: Anja Reponen
Missä?
Meren äärellä, keskellä kaupunkia

Uusi museo tulisi sijaitsemaan aivan Helsingin rantaviivan tuntumassa, Eteläsataman Makasiinirannassa.  Yhdessä Kauppatorin, Vanhan kauppahallin ja uudistettavan Makasiinirannan alueen kanssa uusi museo muodostaisi elävän, avoimen ja käveltävän keskustan.

Makasiinirannan alueesta järjestettiin kansainvälinen laatu- ja konseptikilpailu 2021–22. Uusi museorakennus ei sisältynyt Makasiinirannan kilpailuun, vaan siitä järjestetään erillinen suunnittelukilpailu, kun päätös museon perustamisesta on tehty. Lue lisää Makasiinirannan kilpailusta osoitteessa makasiiniranta.hel.fi.

Helsinki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Uuden museon suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet. Aikakautemme edellyttää vastuullisuutta ja esimerkillisyyttä, pyrimme olemaan edelläkävijöitä tässäkin.

Milloin?
Kohti toteutus-päätöstä

Viime vuosina on toteutettu sarja selvityksiä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamisesta Helsinkiin. Tämän työn pohjalta Helsingin kaupunki ja Suomen valtio käynnistivät hankevaiheen, jolla on selkeä tavoite: laatia kattava toteutussuunnitelma, joka sisältää uuden museon sisällöllisen konseptin, toiminta- ja rahoitusmallin, tilaohjelman ja paljon muuta  tietoa, jota tarvitaan lopullisen päätöksen tekemiseksi uuden museon rakentamisesta.

Huhtikuussa 2022 perustettiin Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö. Uuden museon perustaminen on säätiön tehtävä. Tammikuussa 2024 säätiö julkaisi museon toteutussuunnitelman, johon perustuen hankkeen päärahoittajat voivat tehdä hankkeen edistämisen mahdollistavat päätökset. Päätösten jälkeen on tarkoitus käynnistää museorakennuksen suunnittelukilpailu. Kilpailun perusteella uuden rakennuksen suunnittelulle, kaavoitukselle ja rakentamiselle laaditaan yksityiskohtaisempi aikataulu. Tätä aikataulua päivitetään prosessin edetessä.

Kuvitus: Anja Reponen
Suunnittelukilpailu
Tulevaisuuden tekemisen museo

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle toteutetaan Helsingin Makasiinirantaan arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkealuokkainen museorakennus, joka luo puitteet kansainvälisen huipputason museotoiminnalle.

Uudesta museorakennuksesta järjestetään yleinen ja kansainvälinen, kaksivaiheinen suunnittelukilpailu.

Suunnittelukilpailu alkaa 11. huhtikuuta 2024. Kilpailun tulokset julkistetaan elokuussa 2025.

Let's be in touch

Below you’ll find contact details of the project team planning the new museum of architecture and design.We would love to keep you posted through our Newsletter.

Check also the FAQ for more information.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
Ota yhteyttä

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnittelevan hanketiimin yhteystiedot löytyvät alta. Pidämme sinut mielellämme ajan tasalla uutiskirjeemme kautta.

Lisätietoja löydät myös Usein kysytyt kysymykset -kohdasta.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
muotoiluN ja arkkitehtuurin uusi koti
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
muotoiluN ja arkkitehtuurin uusi koti
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.