Sulje Tietoa museosta sivu
Tietoa museosta
Kuvitus: Anja Reponen
Mitä?
Maailman paras museo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistää Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä sekä oivalluksia. Se tarjoaa ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Pääomittajien joukkoon on liittynyt myös neljä yksityistä säätiötä. Kaikki osapuolet ovat asettaneet rahoitukselleen ehtoja, joita yhdistää korkea kunnianhimon taso. Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo.

Miksi?
Ikkuna muotoilun merkitykseen


Helsingistä ja Suomesta ei voi puhua mainitsematta arkkitehtuuria ja muotoilua. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo toimivat rakennuksissa, joita ei ole tarkoitettu museotoimintaan.

Suomalainen muotoilu ja arkkitehtuuri ansaitsevat kansainvälisesti vetovoimaisen kodin, joka kutsuu kokemaan, keskustelemaan ja löytämään uusia näkökulmia.

Uusi museorakennus mahdollistaa ajankohtaisten sisältöjen ja palveluiden toteuttamisen. Uusien teknologioiden avulla niiden äärelle pääsisi koko maailma.

kids playing
Kuvitus: Anja Reponen
Kuvitus: Anja Reponen
Missä?
Meren äärellä, keskellä kaupunkia

Uusi museo sijaitsee aivan Helsingin rantaviivan tuntumassa, Eteläsataman Makasiinirannassa. Yhdessä Kauppatorin, Vanhan kauppahallin ja uudistuvan Makasiinirannan alueen kanssa museo muodostaa uutta ja elävää keskustaa.

Makasiinirannan alueesta järjestettiin kansainvälinen laatu- ja konseptikilpailu 2021–22. Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus Saaret. Löydät lisätietoja Saaret-suunnitelmasta täältä.

Uusi museorakennus ei sisältynyt Makasiinirannan kilpailuun, vaan siitä järjestetään erillinen suunnittelukilpailu. Avoin ja kansainvälinen suunnittelukilpailu käynnistyi 15.4.2024. Lue lisää kilpailusta täältä.

Helsinki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Uuden museon suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet. Aikakautemme edellyttää vastuullisuutta ja esimerkillisyyttä, pyrimme olemaan edelläkävijöitä tässäkin.

Milloin?
Kohti toteutusta

Viime vuosina on toteutettu sarja selvityksiä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamisesta Helsinkiin. Tämän työn pohjalta Helsingin kaupunki ja Suomen valtio käynnistivät hankevaiheen, jolla oli selkeä tavoite: laatia kattava toteutussuunnitelma, joka sisältäisi uuden museon sisällöllisen konseptin, toiminta- ja rahoitusmallin, tilaohjelman ja paljon muuta tietoa, jota tarvittiin uuden museon perustamista koskevan päätöksenteon tueksi.

Huhtikuussa 2022 perustettiin Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö. Uuden museon perustaminen on säätiön tehtävä. Tammikuussa 2024 säätiö julkaisi museon toteutussuunnitelman, jonka pohjalta hanke nyt etenee.

Uuden museorakennuksen yleinen, kansainvälinen ja kaksivaiheinen suunnittelukilpailu käynnistyi 15.4.2024. Kilpailun perusteella uuden rakennuksen suunnittelulle, kaavoitukselle ja rakentamiselle laaditaan yksityiskohtaisempi aikataulu. Tätä aikataulua päivitetään prosessin edetessä.

Kuvitus: Anja Reponen
Suunnittelukilpailu
Suunnittelukilpailu

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle toteutetaan Helsingin Makasiinirantaan arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkealuokkainen museorakennus, joka luo puitteet kansainvälisen huipputason museotoiminnalle.

Uudesta museorakennuksesta järjestetään yleinen ja kansainvälinen, kaksivaiheinen suunnittelukilpailu.

Suunnittelukilpailu alkaa 15. huhtikuuta 2024. Kilpailun 1. vaihe päättyy 29. elokuuta 2024. Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa 2025.

Let's be in touch

Below you’ll find contact details of the project team planning the new museum of architecture and design.We would love to keep you posted through our Newsletter.

Check also the FAQ for more information.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
Ota yhteyttä

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota suunnittelevan hanketiimin yhteystiedot löytyvät alta. Pidämme sinut mielellämme ajan tasalla uutiskirjeemme kautta.

Lisätietoja löydät myös Usein kysytyt kysymykset -kohdasta.

Uutiset
Uutisia uuden museon suunnittelusta
Kuvitus: Anja Reponen
Yhteystiedot & UKK
Kuvitus: Anja Reponen
muotoiluN ja arkkitehtuurin uusi koti
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
muotoiluN ja arkkitehtuurin uusi koti
Opetus j Kulttuuriministeri LogoHelsinki Kaupunki LogoDesignmuseo LinkArkkitehtuurimuseo Logo
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.