Kaikki artikkelit
Kaikki Artikkelit -kuvakeSulje Kaikki Artikkelit -kuvake
21/4/2024
Tervetuloa Makasiinirannan naapurikahveille 23.4.2024
Lue lisää
Kuva: Sami Saastamoinen
15/4/2024
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu on käynnistynyt
Lue lisää
15/2/2024
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu käynnistyy huhtikuussa 2024
Lue lisää
30/1/2024
Haussa johdon assistentti Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiöön
Lue lisää
25/1/2024
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteutussuunnitelma on julkaistu
Lue lisää
9/11/2023
Keskustelutilaisuus: Miten uusi museo voi edistää suomalaista arkkitehtuuria?
Lue lisää
4/10/2023
Uusi yhtiö ylläpitämään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa
Lue lisää
3/5/2023
Pauli Kariniemi Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallitukseen
Lue lisää
16/3/2023
AD-museo sai lahjoituksen japanilaiselta mediayhtiöltä – yhteistyö vahvistaa kulttuurivaihtoa
Lue lisää
16/3/2023
AD-museon rahoituspäätökset tehdään vuoden 2023 aikana
Lue lisää
24/11/2022
Makasiinirannan kilpailu on ratkennut – voittaja on "Saaret"
Lue lisää
14/11/2022
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä
Lue lisää
27/10/2022
AD-museo ja osallistava suunnittelukilpailu
Lue lisää
29/9/2022
Osallistu keskusteluun AD-museon suunnittelukilpailun mahdollisuuksista
Lue lisää
28/9/2022
Uutta instituutiota perustamassa: "Mikä on se joki, jota yritämme ylittää?"
Lue lisää
26/9/2022
Helsingin designpääkaupunkivuodesta kohti uutta AD-museota
Lue lisää
Aalto-yliopiston professori Anna Valtonen (vas.), Digitalistin palvelumuotoilujohtaja Mikko Koivisto ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen keskustelivat designalojen tulevaisuuden näkymistä.
5/9/2022
AD-museon rakennushanketta varten on perustettu kiinteistöosakeyhtiö
Lue lisää
4/7/2022
Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina
Lue lisää
 Eteläsatama on Helsingin kruununjalokivi ja kilpailun odotukset ovat sen mukaisia.
4/7/2022
Mitä kuuluu uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle?
Lue lisää
Paneelikeskustelun moderoi Kaarina Gould (ensimmäinen vasemmalta lavalla) ja siihen osallistui neljä eri alojen ammattilaista: Finnish Design Infon projektipäällikkö Katja Lindroos, kuraattori ja kirjoittaja Nimco Kulmiye Hussein, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg sekä SAFA:n varapuheenjohtaja Inari Virkkala.
8/6/2022
"Helsinki on valmis astumaan eteenpäin" – kansainvälinen kumppani näkee museossa valtavan potentiaalin
Lue lisää
DVDL:n David van der Leer ja Maria Budtz Sorensen museon tulevalla paikalla Helsingin Eteläsatamassa.
28/4/2022
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö on perustettu
Lue lisää
Uusi museosäätiö perustettiin Helsingin kaupungintalolla, jonka parvekkeelta näkyy tulevan museon sijainti Eteläsatamassa.
17/3/2022
Neljä ehdotusta valittu Makasiinirannan kilpailun toiseen vaiheeseen
Lue lisää
Neljä kuvaa kilpailuehdotuksista Eteläsataman Makasiinirantaan
28/1/2022
Haussa viestinnän projektisuunnittelija uuden museon hanketiimiin
Lue lisää
16/12/2021
Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotukset julki
Lue lisää
Helsingin Eteläsataman alue ilmasta kuvattuna
10/11/2021
Uusi visuaalinen ilme siivittää uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon hanketta kohti toteutuspäätöstä
Lue lisää
10/11/2021
Tutustu hanketiimiin
Lue lisää
10/11/2021
Kohti uutta museota - Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon historiaa esillä Designmuseossa
Lue lisää
10/11/2021
Maailmanennätyksiä tekemässä: haastattelussa ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Laitinen
Lue lisää
10/5/2021
Hankejohtaja Kaarina Gould: museoilla voi olla merkittävä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa
Lue lisää
8/4/2021
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kerätty Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä rahoituspohja
Lue lisää
23/3/2021
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen etenee
Lue lisää
5/6/2020
Tutustu uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptiin
Lue lisää
3/6/2020
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo etenee kohti toteutusta
Lue lisää
10/5/2019
Helsinkiin suunnitellaan maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseota
Lue lisää
14.11.2022
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä – mukana kansainvälisiä huippunimiä
Suomeen suunnitellulle uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty kansainvälinen neuvonantajaryhmä. Ryhmä koostuu rohkeasti tulevaisuuteen katsovista arkkitehtuurin ja designin sekä museoalan, taiteen ja teknologian asiantuntijoista.

Ryhmän neljätoista näkemyksellistä huippuosaajaa tuovat asiantuntemuksensa maailmanluokan museoon tähtäävän hankkeen tueksi.

Neuvonantajaryhmän muodostavat Paola Antonelli, Liza Chong, Caterina Fake, Eva Franch i Gilabert, Indy Johar, Nimco Kulmiye Hussein, Ervin Latimer, Linda Liukas, Kieran Long, Joar Nango, Héctor Noval, Eeva-Liisa Pelkonen, Johannes Suikkanen ja Teemu Suviala.

Erilaiset lähestymistavat ja näkökulmat kohtaavat monipuolisessa työryhmässä, joka kirittää perusteilla olevaa museota kohti kestävämpää tulevaisuutta. Neuvonantajien on myös tarkoitus arvioida kriittisesti hankkeen kehitystyötä ja haastaa museon sisältösuunnittelua.

“Tavoitteenamme on perustaa uusi maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseo”, kertoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja hankejohtaja Kaarina Gould.

”Olemme todella innoissamme nyt muodostetusta asiantuntijaryhmästä. Saimme mukaan edelläkävijöitä, joiden ajattelua ja työskentelyä seurataan ympäri maailmaa. Tämä porukka auttaa meitä kuvittelemaan mahdollisia tulevaisuuksia ja määrittelemään uudelleen, mitä ylipäänsä tarkoitamme museolla.”


Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon neuvonantajaryhmän jäsenet ovat:

Paola Antonelli, New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin kuraattori sekä kehitysjohtaja. Antonellin tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta designin positiivisista vaikutuksista kaikkialla.

Liza Chong, The Index Projectin toimitusjohtaja. The Index Project pyrkii edistämään designin roolia elämänlaadun kehittäjänä ympäri maailmaa. Kööpenhaminasta käsin toimiva järjestö tunnetaan myös joka toinen vuosi jaettavasta Index Award -palkinnosta, joka on maailman suurin designpalkinto.

Caterina Fake toimii sijoittajana Yes VC -yhtiössä ja hostaa maailman ykköseksi rankattua Should This Exist? -teknologiapodcastia. Aiemmin hän johti Etsyä ja on yksi kuvapalvelu Flickrin perustajista. Time Magazine on nimennyt Faken yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Työssään hän keskittyy verkkoyhteisöihin ja uusien teknologioiden kulttuuriseen vaikuttavuuteen.

Eva Franch i Gilabert, arkkitehti, kuraattori ja kriitikko, joka on erikoistunut kuraattoriaktivismiin, vaihtoehtoiseen pedagogiikkaan ja kestävyysajatteluun. Franch on perustaja ja kuraattori uudessa kokeellisessa MODEL-arkkitehtuurifestivaalissa, jonka järjestää Barcelonan kaupunki.

Indy Johar, Dark Matter Labsin ja RIBA-palkitun arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimisto Architecture00:n perustaja. Johar on erikoistunut uusien, positiiviseen muutokseen ja demokratiakehitykseen tähtäävien kansalaistoimintojen strategiseen suunnitteluun.

Nimco Kulmiye Hussein, Aalto-yliopistosta sekä Central Saint Martinsista valmistunut kuraattori ja kirjoittaja. Lontoossa asuva Kulmiye Hussein tutkii mediaa, digitaalista ja visuaalista kulttuuria sekä edistää innovatiivisia toimintatapoja yhdessä taiteilijoiden, luovien toimijoiden ja taidelaitosten kanssa.

Ervin Latimer, vaatesuunnittelija ja Latimmier-vaatemerkin perustaja, joka palkittiin Vuoden nuorena suunnittelijana 2020. Helsingissä asuva Latimer on rasisminvastaisen Ruskeat Tytöt Median sekä luovien alojen diversiteettiä ja yhdenvertaisuutta edistävän Nordic Fashion Directoryn perustajajäsen.

Linda Liukas, kirjailija, kuvittaja ja kouluttaja, jonka Hello Ruby -kirjoja on käännetty jo lähes 40 kielelle. Pariisissa asuva Liukas tuo pohjoismaista leikkisyyttä tietojenkäsittelytieteen joskus hieman yksitotiseen maailmaan.

Kieran Long, Ruotsin arkkitehtuuri- ja designmuseo ArkDesin johtaja. Long on kirjoittanut, kuratoinut ja opettanut arkkitehtuurista ja designista jo yli 20 vuoden ajan.

Joar Nango, taiteilija ja arkkitehti, joka työskentelee arkkitehtuurin, designin ja kuvataiteiden rajapintaa tutkivien arkkitehtonisten installaatioiden parissa. Töissään Nango on käsitellyt erityisesti moderneja saamelaistiloja.

Héctor Noval, muotoilija, joka on työskennellyt taiteen ja teknologisen vuorovaikutuksen parissa ympäri maailmaa 18 vuoden ajan. Töissään Noval on tutkinut muun muassa designammattilaisuutta, merkitysjärjestelmiä ja ei-verbaalista viestintää.

Eeva-Liisa Pelkonen, Yalen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori ja varadekaani. Pelkonen on kirjoittanut useita palkittuja kirjoja. Hänen tutkimuskohteitaan ovat 1900-luvun eurooppalainen ja amerikkalainen taide ja arkkitehtuuri, estetiikan teoria ja aatehistoria.

Johannes Suikkanen, strategiatoimisto Gemicin perustaja. Yhteistyössä sosiologien, filosofien, tulevaisuudentutkijoiden ja liiketoimintastrategien kanssa Suikkanen etsii ratkaisuja aikamme yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin.

Teemu Suviala, designjohtaja Metan Reality Labsissa. Suviala on palkittu luova johtaja, jonka asiantuntemus kattaa designin, uudet teknologiat ja liiketoiminnan monet alueet brändistrategioista markkinointiin.


Lue lisää neuvonantajista tältä sivulta

Suomeen on perusteilla uusi valtakunnallinen arkkitehtuuri- ja designmuseo. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Saastamoisen säätiö ovat ehdollisesti sitoutuneet rahoittamaan museota merkittävin lahjoituksin.

Vuonna 2022 perustettu Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö luo uuden museon toteutussuunnitelmaa, johon perustuen hankkeen päärahoittajat voivat tehdä museon pääomituspäätökset vuonna 2023.

Suomen arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kansainvälisesti ainutlaatuisine kokoelmineen yhdistyvät uuteen museoon. Museolle suunniteltu uudisrakennus nousee Helsingin historialliseen Eteläsatamaan Makasiinirannan kehittyvälle alueelle.

Museorakennuksen suunnittelukilpailun on tarkoitus käynnistyä vuoden 2023 aikana. Kilpailun edetessä määritellään tarkempi aikataulu uuden museorakennuksen kiinteistökehityshankkeelle, kaavoitukselle ja rakentamiselle.

Perustajat
Perustajakumppanit
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.