Kaikki artikkelit
Kaikki Artikkelit -kuvakeSulje Kaikki Artikkelit -kuvake
16/3/2023
AD-museon rahoituspäätökset tehdään vuoden 2023 aikana
Lue lisää
16/3/2023
AD-museo sai lahjoituksen japanilaiselta mediayhtiöltä – yhteistyö vahvistaa kulttuurivaihtoa
Lue lisää
24/11/2022
Makasiinirannan kilpailu on ratkennut – voittaja on "Saaret"
Lue lisää
14/11/2022
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä
Lue lisää
27/10/2022
AD-museo ja osallistava suunnittelukilpailu
Lue lisää
29/9/2022
Osallistu keskusteluun AD-museon suunnittelukilpailun mahdollisuuksista
Lue lisää
28/9/2022
Uutta instituutiota perustamassa: "Mikä on se joki, jota yritämme ylittää?"
Lue lisää
26/9/2022
Helsingin designpääkaupunkivuodesta kohti uutta AD-museota
Lue lisää
Aalto-yliopiston professori Anna Valtonen (vas.), Digitalistin palvelumuotoilujohtaja Mikko Koivisto ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen keskustelivat designalojen tulevaisuuden näkymistä.
5/9/2022
AD-museon rakennushanketta varten on perustettu kiinteistöosakeyhtiö
Lue lisää
4/7/2022
Mitä kuuluu uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle?
Lue lisää
Paneelikeskustelun moderoi Kaarina Gould (ensimmäinen vasemmalta lavalla) ja siihen osallistui neljä eri alojen ammattilaista: Finnish Design Infon projektipäällikkö Katja Lindroos, kuraattori ja kirjoittaja Nimco Kulmiye Hussein, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg sekä SAFA:n varapuheenjohtaja Inari Virkkala.
4/7/2022
Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina
Lue lisää
 Eteläsatama on Helsingin kruununjalokivi ja kilpailun odotukset ovat sen mukaisia.
8/6/2022
"Helsinki on valmis astumaan eteenpäin" – kansainvälinen kumppani näkee museossa valtavan potentiaalin
Lue lisää
DVDL:n David van der Leer ja Maria Budtz Sorensen museon tulevalla paikalla Helsingin Eteläsatamassa.
28/4/2022
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö on perustettu
Lue lisää
Uusi museosäätiö perustettiin Helsingin kaupungintalolla, jonka parvekkeelta näkyy tulevan museon sijainti Eteläsatamassa.
17/3/2022
Neljä ehdotusta valittu Makasiinirannan kilpailun toiseen vaiheeseen
Lue lisää
Neljä kuvaa kilpailuehdotuksista Eteläsataman Makasiinirantaan
28/1/2022
Haussa viestinnän projektisuunnittelija uuden museon hanketiimiin
Lue lisää
16/12/2021
Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotukset julki
Lue lisää
Helsingin Eteläsataman alue ilmasta kuvattuna
10/11/2021
Tutustu hanketiimiin
Lue lisää
10/11/2021
Maailmanennätyksiä tekemässä: haastattelussa ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Laitinen
Lue lisää
10/11/2021
Uusi visuaalinen ilme siivittää uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon hanketta kohti toteutuspäätöstä
Lue lisää
10/11/2021
Kohti uutta museota - Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon historiaa esillä Designmuseossa
Lue lisää
10/5/2021
Hankejohtaja Kaarina Gould: museoilla voi olla merkittävä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa
Lue lisää
8/4/2021
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kerätty Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä rahoituspohja
Lue lisää
23/3/2021
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen etenee
Lue lisää
5/6/2020
Tutustu uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptiin
Lue lisää
3/6/2020
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseon etenee kohti toteutusta
Lue lisää
10/5/2019
Helsinkiin suunnitellaan maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseota
Lue lisää
10.11.2021
Tutustu hanketiimiin
Keväällä 2021 alkanut uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnitteluvaihe on täydessä vauhdissa. Uuden museon toteuttamisen edistäminen on monitahoisen ja laajan verkoston yhteistyö, jota koordinoi projektin ympärille muodostettu hankeorganisaatio ja ydintiimi. Tähtäimessä on ensin toteutuspäätös museosta, jonka toivotaan syntyvän alkuvuodesta 2023.

Hankejohtaja Kaarina Gould aloitti tehtävässään toukokuussa 2021. Kaarinan johdolla hankeorganisaation tehtävänä on valmistella kattava hankesuunnitelma, jonka perusteella lopullinen toteutuspäätös museosta voidaan tehdä. Gould siirtyi museoprojektiin Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajan tehtävästä. Kansainvälistä näkökulmaa ja laajaa kokemusta johtamisesta taiteen, designin ja kulttuurin kentältä on karttunut myös positioista Live Nation Finlandin kehitysjohtajana, World Design Capital Helsinki 2012 ohjelmajohtajana, nykysirkuskeskus Cirkon johtajana sekä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmapäällikkönä.
"
Kaarina Gould

On innostavaa miten paljon asiantuntemusta ja sitoutumista museohankkeeseen kohdistuu. Tuntuu että on vahva kollektiivinen tahto, että tällä kertaa uudesta museosta tulee totta. Seuraavan vuoden aikana uuden museon malli konkretisoituu ja tulemme vielä tekemään yhteistyötä, kuulemaan näkemyksiä ja jakamaan suunnitelmia lukemattomien tahojen kanssa niin Suomessa kuin maailmalla.
Lue lisää Kaarinan ajatuksia tulevasta kesäkuussa julkaistusta haastattelusta.
Kaksi uutta tiimiläistä
Syksyllä hanketiimi kasvoi kahdella asiantuntijalla. Reetta Turtiainen liittyi joukkoon syyskuussa 2021 aloittaessaan hankkeen projektisuunnittelijana. Reetta työskentelee Kaarinan työparina edistäen hankkeen eri osa-alueita. Turtiainen on valmistunut kulttuurituottajaksi sekä Göteborgin yliopiston poikkitieteellisestä Business and Design -maisteriohjelmasta. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa tuottajana Helsinki Design Weekillä sekä asiantuntijana KONE Oyj:n innovaatioyksikössä keskittyen käyttäjälähtöiseen muotoiluntutkimukseen sekä tulevaisuuden kaupunkikehityksen innovaatio- ja tutkimushankkeisiin.

Tiiviisti uuden museon parissa työskentelee myös opetus- ja kulttuuriministeriöön rekrytoitu projektipäällikkö Markku Inkeroinen. Inkeroisella (dipl.ins, RAPS, KJs) on yli 30 vuoden kokemus rakennuttamisesta ja kiinteistökehittämistä sekä palveluntuottajan että tilaajan roolissa. Hän aloitti opetus- ja kulttuuriministeriössä elokuussa 2021, toimittuaan reilut kuusi vuotta Senaatti-kiinteistöissä vaativien hankkeiden projektinjohtajana.

Kolmen hengen ydintiimi työskentelee tiiviissä yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin lisäksi Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon kanssa. Lähtökohtana on, että Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo yhdistyvät uuteen museoon, muodostaen kokonaisuuden, joka on huomattavasti enemmän kuin osiensa summa. Museoilla onkin käynnissä monivuotinen yhteinen organisaatiokehittämisen prosessi, jonka tähtäimenä on uuteen museoon muuttaminen yhtenä, yhtenäisenä organisaationa. Samalla museotiimien asiantuntemus on avainasemassa uuden museon toimintojen ja palveluiden suunnittelussa.

Lisäksi työskentelyä ohjaa ja tukee hankkeelle perustettu ohjausryhmä, joka koostuu 15 asiantuntijasta. Ohjausryhmässä on Suomen valtion, Helsingin kaupungin sekä design- ja arkkitehtuurimuseoiden edustajien lisäksi kutsuttuina asiantuntijoina Mirkku Kullberg, Ari Tolppanen ja Jannica Fagerholm, sekä Jane ja Aatos Erkon säätiön edustajana Kerstin Rinne. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen.
Kaarinan, Reetan ja Markun lempimuseot maailmalla
"
Olen tietenkin kovasti kallellaan New Yorkin museoiden suuntaan, mutta valitsen silti Washington D.C.:ssä 2016 avautuneen afroamerikkalaisen historian ja kulttuurin museon (National Museum of African American History and Culture). Arkkitehti David Adjayen monumentaalinen rakennus, mutkattoman lähestyttäväksi luotu kävijäkokemus ja taitavasti rakennettu ison yhteisen tarinan kuljettaminen museon sisällöissä ja viestinnässä tekivät minuun tosi ison vaikutuksen.
Kaarina Gould
"
Olen kiinnostunut ihmisten elämäntarinoista sekä erilaisista kodeista, joten erityisesti kotimuseot inspiroivat minua. Viime kesänä vierailin Laila Pullisen veistospuistossa ja kotimuseossa Vantaalla, minkä tunnelma oli lähes liikuttavan upea. Kotitalossa eletty elämä oli jätetty hienosti yleisön nähtäväksi taiteen ja esineiden kautta. Myös taiteilijapariskunta Olga ja Carl Millesin ateljeekoti Millesgården Tukholman laitamilla on kiva kohde, jossa on lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Korkealle mäelle rakennetun talon pihalta näkee meren yli Tukholman keskustaan.
Reetta Turtiainen
"
Itselle on jäänyt mieleen Heureka! Kohde kertoo monipuolisesti mm. tieteen ja teknologian historiasta sekä ilmiöistä. Myös tämän rakennuksen suunnitelma syntyi suureen suosion saavuttaneen arkkitehtuurikilpailun tuloksena. Nimensä tiedekeskus sai kilpailun voittaneesta ehdotuksesta. En voi olla mainitsematta, että minulla on kosketus Heurekaan myös kiinteistön näkökulmasta. Olin rakennuttamassa hanketta projekti-insinöörin tehtävässä ja vuonna 2008 johdin planetaarion uudistushanketta rakennuttajakonsulttina.
Markku Inkeroinen
Jäikö kysyttävää? Yhteystietomme löytyvät täältä.
Lisää luettavaa
16/3/2023
AD-museo sai lahjoituksen japanilaiselta mediayhtiöltä – yhteistyö vahvistaa kulttuurivaihtoa
Lue lisää
16/3/2023
AD-museon rahoituspäätökset tehdään vuoden 2023 aikana
Lue lisää
24/11/2022
Makasiinirannan kilpailu on ratkennut – voittaja on "Saaret"
Lue lisää
14/11/2022
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä
Lue lisää
Perustajat
Perustajakumppanit
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.