Kaikki artikkelit
Kaikki Artikkelit -kuvakeSulje Kaikki Artikkelit -kuvake
16/3/2023
AD-museo sai lahjoituksen japanilaiselta mediayhtiöltä – yhteistyö vahvistaa kulttuurivaihtoa
Lue lisää
16/3/2023
AD-museon rahoituspäätökset tehdään vuoden 2023 aikana
Lue lisää
24/11/2022
Makasiinirannan kilpailu on ratkennut – voittaja on "Saaret"
Lue lisää
14/11/2022
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä
Lue lisää
27/10/2022
AD-museo ja osallistava suunnittelukilpailu
Lue lisää
29/9/2022
Osallistu keskusteluun AD-museon suunnittelukilpailun mahdollisuuksista
Lue lisää
28/9/2022
Uutta instituutiota perustamassa: "Mikä on se joki, jota yritämme ylittää?"
Lue lisää
26/9/2022
Helsingin designpääkaupunkivuodesta kohti uutta AD-museota
Lue lisää
Aalto-yliopiston professori Anna Valtonen (vas.), Digitalistin palvelumuotoilujohtaja Mikko Koivisto ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen keskustelivat designalojen tulevaisuuden näkymistä.
5/9/2022
AD-museon rakennushanketta varten on perustettu kiinteistöosakeyhtiö
Lue lisää
4/7/2022
Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina
Lue lisää
 Eteläsatama on Helsingin kruununjalokivi ja kilpailun odotukset ovat sen mukaisia.
4/7/2022
Mitä kuuluu uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle?
Lue lisää
Paneelikeskustelun moderoi Kaarina Gould (ensimmäinen vasemmalta lavalla) ja siihen osallistui neljä eri alojen ammattilaista: Finnish Design Infon projektipäällikkö Katja Lindroos, kuraattori ja kirjoittaja Nimco Kulmiye Hussein, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg sekä SAFA:n varapuheenjohtaja Inari Virkkala.
8/6/2022
"Helsinki on valmis astumaan eteenpäin" – kansainvälinen kumppani näkee museossa valtavan potentiaalin
Lue lisää
DVDL:n David van der Leer ja Maria Budtz Sorensen museon tulevalla paikalla Helsingin Eteläsatamassa.
28/4/2022
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö on perustettu
Lue lisää
Uusi museosäätiö perustettiin Helsingin kaupungintalolla, jonka parvekkeelta näkyy tulevan museon sijainti Eteläsatamassa.
17/3/2022
Neljä ehdotusta valittu Makasiinirannan kilpailun toiseen vaiheeseen
Lue lisää
Neljä kuvaa kilpailuehdotuksista Eteläsataman Makasiinirantaan
28/1/2022
Haussa viestinnän projektisuunnittelija uuden museon hanketiimiin
Lue lisää
16/12/2021
Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotukset julki
Lue lisää
Helsingin Eteläsataman alue ilmasta kuvattuna
10/11/2021
Uusi visuaalinen ilme siivittää uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon hanketta kohti toteutuspäätöstä
Lue lisää
10/11/2021
Tutustu hanketiimiin
Lue lisää
10/11/2021
Kohti uutta museota - Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon historiaa esillä Designmuseossa
Lue lisää
10/11/2021
Maailmanennätyksiä tekemässä: haastattelussa ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Laitinen
Lue lisää
10/5/2021
Hankejohtaja Kaarina Gould: museoilla voi olla merkittävä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa
Lue lisää
8/4/2021
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kerätty Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä rahoituspohja
Lue lisää
23/3/2021
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen etenee
Lue lisää
5/6/2020
Tutustu uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptiin
Lue lisää
3/6/2020
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseon etenee kohti toteutusta
Lue lisää
10/5/2019
Helsinkiin suunnitellaan maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseota
Lue lisää
26.9.2022
Helsingin designpääkaupunkivuodesta kohti uutta AD-museota
Aalto-yliopiston professori Anna Valtonen (vas.), Digitalistin palvelumuotoilujohtaja Mikko Koivisto ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen keskustelivat designalojen tulevaisuuden näkymistä.


Kuva: Pyry Waltari
Helsinki oli maailman designpääkaupunki vuonna 2012. World Design Capital -vuoden 10-vuotisjuhlia vietettiin Helsingin kaupungintalolla juhlaseminaarin merkeissä tiistaina 6. syyskuuta. Designpääkaupunkivuoden perintö kukoistaa, ja saman jatkumon tulevaisuudessa häämöttää uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo.

On kymmenen vuotta siitä, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisen ja Lahden kaupunkien kanssa. Nimitys designpääkaupungiksi ei merkinnyt vain yksittäistä juhlavuotta. Kymmenessä vuodessa muotoilu on vakiinnuttanut paikkansa osana Helsingin ydintoimintoja.

Designpääkaupunkivuoden perintö näkyy esimerkiksi siinä, miten muotoilu on noussut merkittäväksi yhteiskunnalliseksi puheenaiheeksi kuluneiden vuosien aikana. Käyttäjän näkökulma osana suunnittelua on korostunut, ja muotoilu on otettu avuksi ongelmanratkaisuun erilaisissa ympäristöissä.

Myös eri alojen tekijöiden välille on syntynyt uutta yhteistyötä ja kaupunkiin uusia yhteisen tekemisen tapoja ja paikkoja. Helsingin asema kansainvälisesti kiinnostavana designkaupunkina on vahvistunut ja vahvistuu entisestään, kun uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo lunastaa paikkansa kaupungin kartalla.
Kuinka design pystyy vastaamaan uusiin haasteisiin?
Osa designpääkaupunkivuoden perintöä Helsingin kaupungilla on oma designjohtajan rooli, jossa vuodesta 2020 lähtien on toiminut Hanna Harris. Harris juonsi Design and the City: Learnings from a 10-Year Journey -seminaarin.

‍Seminaarin ensimmäinen keynote-puhuja, Dark Matteraboratorion perustaja, muotoilija ja arkkitehti Indy Johar maalasi yleisölle vaikuttavan näkymän tämän päivän todellisuudesta ja siitä, mitä pian on tulossa.

Yhä useammat ihmisten kohtaamista haasteista ovat mittakaavaltaan globaaleja, eikä niitä ole mahdollista ratkaista yksittäisten valtioiden tasolla. Elämäntapamme muutos ei voi enää odottaa, mutta nykyisten poliittisten rakenteiden tarjoamat työkalut ovat ilmastokriisin kiihtyessä osoittautuneet täysin riittämättömiksi. Joharin viesti painotti muutoksen välttämättömyyttä ja kiireellisyyttä, mutta myös yksilön omaa valintaa ja mahdollisuutta olla osa tätä muutosta.

Helsingin, Espoon ja Lahden kaupunkien edustajat Päivi Hietanen, Anni Orttenvuori-Ganter ja Johanna Palomäki kertoivat, miten designpääkaupunkivuoden perintö elää kaupungeissa ja millaisia ovat uudet haasteet, joita kaupungit joutuvat ratkomaan.

Kollegiaalisen tervehdyksen vuoden 2022 designpääkaupungista Valenciasta toi Valencian designpääkaupunkihankkeen toimitusjohtaja Xavi Calvo Lopez. Lopez kertoi olevansa vaikuttunut Helsingin designpääkaupunkivuoden monipuolisesta perinnöstä ja toivoi, että vuosi jättäisi myös Valenciaan pysyvän jäljen.
”Ei rakenneta vain seiniä, vaan jotain paljon isompaa”
Tilaisuuden loppupuolella Aalto-yliopiston professori Anna Valtonen, Digitalistin palvelumuotoilujohtaja Mikko Koivisto ja Designmuseon johtaja Jukka Savolainen kävivät kiinnostavan keskustelun designalojen tulevaisuuden näkymistä.

Anna Valtonen toi esille, että design on kukoistanut Suomessa monesti kriisien yhteydessä: 1990-luvun alun laman jälkeen, vuoden 2008 finanssikriisin jälkitilanteessa, johon myös Helsingin designpääkaupunkivuosi ajoittui, sekä tämän päivän tilanteessa, jossa kriisien rajoittuminen yhdelle alalle tai alueelle on jatkuvasti epätodennäköisempää. Kriisitilanteissa joudutaan tyypillisesti etsimään uusia ratkaisuja, mikä rohkaisee kaikkia toimijoita entistäkin luovempiin kokeiluihin, ja luovien alojen ammattilaisten käyttö lisääntyy.

Historiallista perspektiiviä Valtonen toi keskusteluun muistuttamalla, että designalat eivät suinkaan ole ryhtyneet ratkomaan isoja kysymyksiä meidän aikanamme, vaan tämä on ollut niiden ydinaluetta ainakin teollistumisen aikakaudesta lähtien.

Mikko Koiviston mukaan palvelumuotoilusta on kymmenessä vuodessa tullut strategisempaa ja vaikuttavampaa. Aiemmin palvelumuotoilua hyödynnettiin pistemäisesti satunnaisissa kokeiluissa – nyt sen käytöstä on tullut jatkuvaa, systemaattista ja johdettua. Myös organisaatioiden muotoilukyvykkyys ja asiakaslähtöisyys on lisääntynyt. Ideaalitilanteessa on mahdollista kyseenalaistaa jopa asiakkaan perusoletuksia esimerkiksi sen osalta, pyritäänkö ratkaisemaan ylipäänsä oikeaa ongelmaa.

Jukka Savolainen painotti omassa puheenvuorossaan sitä, että kehittyäkseen designalat tarvitsevat myös hedelmällisiä alustoja. Uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta olisi tarkoitus rakentaa juuri tällainen alusta.
"
Jukka Savolainen
Ei rakenneta vain seiniä, vaan jotain paljon isompaa. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo haluaa olla ratkaisemassa tulevaisuuden haasteita ja kysymyksiä arkkitehtuurin ja designin välinein, kestävällä tavalla.
Tilaisuuden viimeisenä puhujana esiintyi kirjailija, kuvittaja ja ohjelmoija Linda Liukas. Yhdessä maisema-arkkitehtitoimisto Näkymän kanssa Liukas on suunnitellut Helsingin Ruoholahteen tietokoneteemaisen leikkipuiston. Puistoon ei ole tulossa tietokoneita, vaan lapset oppivat tietotekniikasta leikkien ja fyysisen toiminnan kautta. Puisto on tarkoitus rakentaa vuonna 2023.

Katso tilaisuuden tallenne tämän linkin kautta:
Lisää luettavaa
16/3/2023
AD-museo sai lahjoituksen japanilaiselta mediayhtiöltä – yhteistyö vahvistaa kulttuurivaihtoa
Lue lisää
16/3/2023
AD-museon rahoituspäätökset tehdään vuoden 2023 aikana
Lue lisää
24/11/2022
Makasiinirannan kilpailu on ratkennut – voittaja on "Saaret"
Lue lisää
14/11/2022
Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä
Lue lisää
Perustajat
Perustajakumppanit
Käytämme evästeitä, jotta voimme parantaa sivuston käyttökokemusta ja kehittää sivustoa. Painamalla "Salli kaikki evästeet", hyväksyt sivuston käyttöehdot.

Saat lisätietoja käyttöehdoista täältä.