Homepage
Kaikki artikkelit
Kaikki Artikkelit -kuvakeSulje Kaikki Artikkelit -kuvake
14.11.22

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon neuvonantajaryhmä

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle nimettiin neuvonantajaryhmä marraskuussa 2022.

Neuvonantajaryhmän muodostavat Paola Antonelli, Liza Chong, Caterina Fake, Eva Franch i Gilabert, Indy Johar, Nimco Kulmiye Hussein, Ervin Latimer, Linda Liukas, Kieran Long, Joar Nango, Héctor Noval, Eeva-Liisa Pelkonen, Johannes Suikkanen ja Teemu Suviala.

Neuvonantajaryhmä kirittää perusteilla olevaa museota kohti kestävämpää tulevaisuutta, arvioi kriittisesti hankkeen kehitystyötä ja haastaa museon sisältösuunnittelua.

Ryhmän neljätoista näkemyksellistä huippuosaajaa esitellään alla:

Paola Antonelli

Kuva: Marton Perlaki

Paola Antonelli on New Yorkin modernin taiteen museon (MoMa) arkkitehtuurin ja designin kuraattori sekä museon kehitysjohtaja. Antonellin tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta designista ja sen myönteisistä vaikutuksista kaikkialla maailmassa. Antonellin työn keskiössä on designin vaikutus arkeemme: hän tarkastelee huomaamattomia arjen esineitä ja käytäntöjä yhdistäen designia, arkkitehtuuria, taidetta, tiedettä ja teknologiaa.

Antonellin tuoreimpia näyttelyprojekteja ovat Milanon 22. triennaali Broken Nature sekä MoMan tuottamat Material Ecology ja Never Alone, joista ensimmäinen esitteli arkkitehti Neri Oxmanin tuotantoa ja toinen keskittyy videopeleihin ja interaktiiviseen designiin.

Yhdessä designkriitikko Alice Rawthornin kanssa Antonelli on kirjoittanut kirjan Design Emergency, joka pureutuu designin mahdollisuuksiin luoda kaikille parempaa tulevaisuutta.

Liza Chong

Liza Chong on The Index Projectin toimitusjohtaja. The Index Project pyrkii edistämään designin roolia elämänlaadun kehittäjänä ympäri maailmaa. Kööpenhaminasta käsin toimiva järjestö tunnetaan myös joka toinen vuosi jaettavasta Index Award -palkinnosta, joka on maailman suurin designpalkinto.

Chong on tehnyt varainhankintaa ja johtanut kansainvälisiä yhteistyöprojekteja, joiden myötä The Index Project on laajentunut muihin Pohjoismaihin, Aasiaan, Etelä-Amerikkaan ja Yhdysvaltoihin. Lontoosta kotoisin olevalla Chongilla on laaja kokemus strategian, politiikan ja liike-elämän asiantuntijana.

Chong on kysytty puhuja ja keskustelija erilaisissa julkisissa yhteyksissä sekä koulutus- ja yritystilaisuuksissa. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Lontoon Royal College of Artin, V&A:n, Bloombergin, Chr. Hansenin, IKEAn ja Fritz Hansenin kanssa.

Caterina Fake

Kuva: J.R. Mankoff

Caterina Fake pitää maailman ykköseksi rankattua Should This Exist? -teknologiapodcastia ja toimii sijoittajana Yes VC -yhtiössä, joka investoi skaalautuviin sosiaalisiin systeemeihin, kulttuuriseen murrokseen kytkeytyviin brändeihin, ja toimijoihin jotka tunnistavat naisten kasvavan vaikutusvallan ja vahvuuksien tuomat mahdollisuudet. Aikaisemmin Fake on johtanut Etsy-verkkokauppapaikkaa ja hän on yksi Flickr-kuvapalvelun perustajista. Fake on sekä New Yorkin The New Schoolin että Rhode Island School of Designin kunniatohtori. Time Magazine on nimennyt Faken yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Fake on ollut edelläkävijä sekä verkkoyhteisöjen kehittäjänä että osallistujana. Hän on pitkäaikainen teknologiayrittäjien vastuullisuuden puolestapuhuja.  Työssään hän keskittyy käsittelemään uusien teknologioiden kulttuurista vaikutusta: miten kehitetään ihmisten elämään myönteisesti vaikuttavia tuotteita ja verkkoympäristöjä.

Faken tavoitteena on tuottaa kulttuuria, joka ruokkii innovaatioita, luovuutta ja humaaniutta. Hän uskoo vakaasti, että yhdessä voimme tehdä internetistä inhimillisemmän ja ystävällisemmän ympäristön.

Eva Franch i Gilabert

Kuva: Stefan Ruiz

Eva Franch i Gilabert on kuraattoriaktivismiin, vaihtoehtoiseen pedagogiikkaan ja kestävyysajatteluun erikoistunut arkkitehti, kuraattori ja kriitikko. Hän toimii taiteellisena johtajana ja kuraattorina uudessa kokeellisessa MODEL-arkkitehtuurifestivaalissa, jonka järjestää Barcelonan kaupunki. Franch toimii myös Prahan taide-, arkkitehtuuri- ja designakatemia UMPRUM:n Future Architectures Platform ‑yksikön johtajana.

Franch on lontoolaisen AA-arkkitehtuurikoulun ja New Yorkissa toimivan Storefront for Art and Architecture ‑keskuksen entinen johtaja. Hän on opettanut Princetonin, Columbian, Ricen ja New Yorkin osavaltion yliopistoissa, Cooper Union -korkeakoulussa sekä Venetsian IUAV-yliopistossa. Hänelle on myönnetty useita kunniakirjoja, tutkimusapurahoja ja palkintoja. Vuonna 2014 Franch toimi Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Yhdysvaltain paviljongin komissaarina ja yhtenä sen OfficeUS-näyttelyn kuraattoreista.

Parhaillaan Franch työstää näyttelyhanketta nimeltä Picasso: Without Title. Näyttelyyn on valittu 50 teosta Picasson myöhäiseltä kaudelta. Teokset esitellään 50 nykytaiteilijan uudelleen nimeäminä Madridin La Casa Encendidassa osana Pablo Picasson kuoleman 50-vuotismuistojuhlallisuuksia vuonna 2023.

Indy Johar

Indy Johar on erikoistunut positiiviseen muutokseen ja demokratiakehitykseen tähtäävien julkisten tilojen ja ympäristöjen strategiseen suunnitteluun. Johar on yksi Dark Matter Labs ‑järjestön sekä RIBA-palkitun arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimisto Architecture00:n perustajista. Hän kuuluu voittoa tavoittelemattoman tutkimus- ja kehitysyhtiö Open Systems Labin johtajiin ja osallistuu yhtiön projekteihin, kuten demokraattista ja kestävää asuntotuotantoa ajavaan WikiHouse-hankkeeseen.

Johar on kestävään kaupunkisuunnitteluun keskittyvän BloxHub-keskuksen kansainvälinen johtaja. Vuosina 2015–16 hän toimi vierailevana professorina Sheffieldin yliopistossa. Johar on toiminut Lontoon AA-arkkitehtuurikorkeakoulun studiomestarina 2019–20, YK:n kehitysohjelma UNDP:n Innovation Facility -projektin neuvottelukunnan jäsenenä 2016–20 ja RIBA:n valtuutettuna 2017–20. Hän on opettanut ja luennoinut lukuisissa oppilaitoksissa, kuten Bathin yliopistossa, Berliinin teknillisessä yliopistossa, Lontoon yliopistossa (UCL), Princetonissa, Harvardissa, MIT:ssä ja New Yorkin New School ‑yliopistossa.

Vuonna 2022 Joharille myönnettiin London Design Medal ‑innovaatiopalkinto.

Nimco Kulmiye Hussein

Kuva: Victoria Bennett

Nimco Kulmive Hussein on tutkimuksen, kulttuurin ja taiteen rajapinnassa työskentelevä kuraattori ja kirjoittaja. Hän tarkastelee ajan ilmiöitä postkolonialismin, feminismin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmista ja keskittyy erityisesti osallistaviin toimintatapoihin, jotka yhdistävät ihmisiä kriittisten, ajankohtaisten ja merkityksellisten narratiivien kautta.

Kulmiye Hussein tutkii uutta mediaa sekä digitaalista ja visuaalista kulttuuria ja edistää innovatiivisia toimintatapoja yhdessä taiteilijoiden, luovan toimijoiden ja taidelaitosten kanssa. Hän on valmistunut sekä Aalto-yliopistosta että Lontoon Central Saint Martinsista ja asuu Lontoossa.

Ervin Latimer

Kuva: Hayley Lê

Ervin Latimer on vaate-ja kuosisuunnittelija sekä Latimmier-vaatemerkin perustaja. Vuonna 2020 Latimer palkittiin Vuoden nuorena suunnittelijana, ja hän myös kirjoittaa ja luennoi queer-kulttuurin, rasisminvastaisten käytäntöjen ja muodin välisiin leikkauspisteisiin liittyvistä aiheista.

Latimer on ollut mukana perustamassa rasisminvastaisia järjestöjä Ruskeat Tytöt ry ja Nordic Fashion Directory. Lisäksi hän on Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin säätiön hallituksen jäsen.

Linda Liukas

Kuva: Meeri Koutaniemi

Linda Liukas on helsinkiläinen kirjailija, kuvittaja ja kouluttaja. Liukas tuo kasvatusfilosofiallaan ja Hello Ruby ‑lastenkirjoillaan pohjoismaista, leikillistä näkökulmaa tietotekniikan toisinaan hieman vakavamieliseen maailmaan.

Hello Ruby ‑kirjoja on käännetty lähes 40 kielelle, ja niissä esitetään monia tärkeitä kysymyksiä: Mitä muuta teknologiakasvatus pitää sisällään kuin koodaamisen opettelua? Onko koodaus aikamme Lego, luova leikkikalu ja rakennuspalikka? Miten voimme opettaa lapsille uteliaisuutta ja koodaamisen iloa?

Tällä hetkellä Liukas kehittää Helsinkiin leikkipuistoa, jossa voi opetella tietokoneiden toimintaa ilman ainuttakaan näyttöruutua.

Kieran Long

Kuva: Elisabet Toll

Kieran Long on Ruotsin kansallisen arkkitehtuuri- ja designmuseo ArkDesin johtaja. Hänen johdollaan ArkDes on toteuttanut kansainvälisesti merkittävää ja menestyksekästä näyttely- ja tapahtumaohjelmistoa. Hänen johdollaan ArkDes Tukholmassa on kehittynyt tutkimuskeskukseksi, joka osallistuu aktiivisesti designia, arkkitehtuuria ja kaupunkien tulevaisuutta koskevaan keskusteluun.

Long on kirjoittanut arkkitehtuurista ja designista sekä toiminut alojen kuraattorina ja opettajana yli 20 vuotta. Hän aloitti uransa toimittajana sanoma- ja aikakauslehdissä. Long on toiminut myös Architects’ Journal ja The Architectural Review -lehtien päätoimittajana. Hän on juontanut BBC:n arkkitehtuurin historiaa käsitteleviä dokumenttisarjoja ja toiminut Evening Standard ‑lehden arkkitehtuurikriitikkona.

Vuosina 2011–12 Long teki yhteistyötä arkkitehti David Chipperfieldin kanssa ja johti Chipperfieldin nimeämänä Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattoriryhmää. Biennaalin jälkeen hän siirtyi Lontoon Victoria & Albert -museoon perustetun design-, arkkitehtuuri- ja digiosaston johtajaksi. Kyseessä oli museon ensimmäinen uusi kokoelmayksikkö 50 vuoteen. ArkDesin johtajaksi Ruotsiin Long siirtyi vuonna 2017.

Long on opettanut rakennussuunnittelua Lontoon Metropolitan‑yliopistossa, Lausannen EPFL-yliopistossa ja  Kingstonin yliopistossa sekä muotoilua Lontoon Royal College of Artissa.

Joar Nango

Kuva: Knut Åserud

Joar Nango asuu ja työskentelee synnyinseudullaan Norjan Áltássa. Hän tutkii installaatioillaan arkkitehtuurin, designin ja kuvataiteen välisiä rajoja. Norjansaamelaisen Nangon työt ottavat kantaa alkuperäiskansan identiteettiin liittyviin kysymyksiin, usein nykyarkkitehtuurin keinoin. Hän on tarkastellut moderneja saamelaistiloja useissa projekteissa.

Nangon töitä on ollut näytteillä suurilla kansainvälisillä foorumeilla, kuten Documenta-näyttelyssä (Ateena/Kassel), Chicagon arkkitehtuuribiennaalissa sekä Norjan ja Kanadan kansallismuseoissa.

Joar Nango on arkkitehtuurikollektiivi FFB:n perustajajäsen. Parhaillaan Nango on perustamassa koko saamelaisalueen kattavaa saamelaisarkkitehtien verkostoa. Puitteet tälle työlle tarjoaa saamelaisarkkitehtuuriin keskittyvä Girjegumpi-tietopankkiprojekti, joka on valittu mukaan vuoden 2023 Venetsian biennaalin pohjoismaiseen paviljonkiin.

Héctor Noval

Héctor Noval on työskennellyt taiteen ja teknologisen vuorovaikutuksen parissa ympäri maailmaa 18 vuoden ajan. Kaikessa toiminnassaan, luennoissaan ja kirjoituksissaan Noval on erikoistunut tarkastelemaan suunnittelualoja, merkitysjärjestelmiä ja ei-verbaalista viestintää.

Novalin ura on käsittänyt erilaisia rooleja, tehtäviä ja aloja, jotka kattavat kokonaisvaltaisesti koko suunnittelun kirjon. Aikaisemmin hän on toiminut muun muassa Designit-innovaatioyhtiön tulevaisuusjohtajana. Noval pyrkii monipuolistamaan toimintatapojamme tutkimalla uusia reunaehtoja: käynnissä olevaa talouden murrosta, erilaisia vuorovaikutustapoja ja näihin liittyviä mahdollisuuksia inhimillisten kulttuurien muovaamiseen.

Noval on opiskellut humanistisia tieteitä ja tietotekniikkaa. Maisterintutkielmansa hän kirjoitti moniulotteisten ympäristöjen narratiivisista rakenteista.

Eeva-Liisa Pelkonen

Kuva: Kari Sarkkinen

Eeva-Liisa Pelkonen on tietokirjailija, kuraattori ja professori, joka opettaa rakennussuunnittelua sekä arkkitehtuurin historiaa ja teoriaa Yalen yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa. Akateemisessa työssään Pelkonen pyrkii edistämään verbaalisen ja visuaalisen tiedon sekä ajattelun ja tekemisen välistä vuorovaikutusta. Hänen tavoitteensa on murtaa historian ja teorian sekä toisaalta käytännöllisen suunnittelukoulutuksen välinen keinotekoinen raja-aita.

Pelkonen on tutkinut 1900-luvun eurooppalaista ja amerikkalaista taidetta ja arkkitehtuuria, estetiikan teoriaa sekä aatehistoriaa. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita palkittuja teoksia sekä toiminut kuraattorina niin australialaista nykyarkkitehtuuria kuin Alvar Aallon, Eero Saarisen ja Kevin Rochen työtä käsittelevissä näyttelyissä. Pelkosen viimeisin kirja on Phaidonin vuonna 2018 julkaisema Exhibit A: Exhibitions that Transformed Architecture 1948–2000. Seuraava teos, Untimely Moderns: How Modern Architecture Discovered Future in the Past, julkaistaan vuonna 2023.

Pelkonen on saanut apurahoja tutkimus- ja kuraattorin työhönsä Getty Foundationilta, Grantham Foundationilta, Suomalaiselta Tiedeakatemialta sekä Australian tiede- ja tutkimusministeriöltä. Hän on valmistunut arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta, suorittanut ympäristösuunnittelun maisterintutkinnon Yalen yliopistossa ja väitellyt tohtoriksi Columbian yliopistossa.

Johannes Suikkanen

Kuva: Otso Kääriäinen

Johannes Suikkanen on yksi strategiatoimisto Gemicin perustajista. Berliinissä asuva Suikkanen etsii ratkaisuja 2000-luvun yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin yhteistyössä sosiologien, filosofien, tulevaisuudentutkijoiden ja liiketoimintastrategien kanssa.

Suikkasen erityinen mielenkiinnon kohde on vastauksen etsiminen kysymykseen, miten globaalit yhteisöt ja yritykset löytävät tasapainon taloudellisten intressien, yhteiskunnallisen kehityksen ja ihmisten hyvinvoinnin ristipaineessa.

Teemu Suviala

Kuva: Luke Fontana

Teemu Suviala on palkittu luova johtaja, jonka asiantuntemus kattaa designin, uudet teknologiat ja liiketoiminnan monet alueet brändistrategioista markkinointiin. Suvialla on kokemusta niin suuryhtiöistä, design- ja lifestyle-brändeistä kuin kulttuurilaitoksista ja julkiselta sektorilta Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa.

Suviala työskentelee kansainvälisenä luovana johtajana bränditoimisto Landor & Fitchilla. Suvialan vastuulla ovat luovat tiimit yli 20 maassa. Asiakkaina on maailmanlaajuisia suurbrändejä kuten Apple, Netflix, Coca-Cola ja Lego sekä muun muassa olympialaiset ja paralympialaiset.

Aikaisemmin Suviala on toiminut Metan Reality Labs -yksikön designjohtajana sekä luovan työn johtajana bränditoimisto Collinsissa ja Wolff Olinsilla New Yorkissa. Hän on ollut mukana perustamassa Kokoro & Moi- ja Syrup Helsinki ‑suunnittelutoimistoja. Suviala on osakkaana helsinkiläisessä Tarvas-jalkinebrändissä.

No items found.
No items found.
Pysy ajantasalla uuden museon suunnittelusta ja tilaa
uutiskirje
Perustajat
Perustajakumppanit
We use cookies to improve our website. By clicking "Accept all cookies", you accept the terms of the website.

For more information visit here.